EU weinig ambitieus met klimaatdoelstellingen

Connie Hedegaard

Connie Hedegaard, EU-commissaris klimaatbeleid

De voorstellen van de Europese Commissie voor een nieuw Europees klimaatbeleid zijn een stap terug vergeleken bij eerdere klimaatplannen, stelt het blad Science Magazine. De commissie stelt voor bindende, nationale doelen voor duurzame energie overboord te zetten. In de nieuwe energie- en klimaatplannen voor 2030 mikt de EC op een reductie van 40% op de uitstoot van broeikasgassen in 2030; veel minder dan milieuorganisaties op gehoopt hadden.
Het  plan is de opvolger van het veel krachtiger 20-20-20-pakket dat in 2007 werd gepresenteerd en de EU tot ‘wereldstrijder’ tegen de aardopwarming maakte. Dit keer is het pakket voorgestelde maatregelen veel krachtelozer, volgens milieuorganisaties. De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat deze plannen slechts vaag doen denken aan de dagen dat de EU zich als grootste voorvechter voor een streng klimaatbeleid uitgaf. De EC stelt dat het voorstel een gezond compromis is tussen milieu- en economische belangen. Eurocommissaris Connie Hedegaard, die de plannen presenteerde met EC-voorzitter José Manuel Barosso en energiecommissaris  Günther Öttinger, stelde dat als andere grote economieën het EU-voorbeeld zouden volgen, de wereld er op vooruit zou gaan.
De industrie, het laat zich raden, is enthousiast. “Dit pakket zet ons op de juiste weg naar een koolstofarme toekomst”, zegt Katja Hall van de Britse ondernemerslobby CBI. “Een vermindering van 40% is ambitieus en geloofwaardig.” Volgens Europarlementariër Eickhout weerspiegelen de plannen de grote meningsverschillen tussen de 28 lidstaten over het energiebeleid. Zo had Duitsland voorgesteld de kernenergie vaarwel te zeggen en duurzame energie te bevorderen, terwijl Polen en Engeland blijven hangen aan fossiele brandstoffen.
In 2030 moet 27% van de energiebehoefte van de EU worden opgewekt met duurzame energie. Het 20-20-20-plan mikt op 20% in 2020, maar die doelstelling wordt in verschillende landen, waaronder Nederland, zeker niet gehaald. Onduidelijk blijft hoe de EC de nieuwe doelstellingen wil gaan halen. Veel daadkracht valt op dit terrein van vaak armlastige lidstaten niet te verwachten.
Mahi Sideridou, directeur van Greenpeace EU die op een verplichte 45% had gehoopt, zei dat de voorstellen de “wind uit de goeddraaiende duurzame markt” zouden meppen. Volgens eigen onderzoek van de EC ligt de EU op koers met de 20%-doelstelling. Bij ‘normaal bedrijf’ zou de vermindering uitkomen op 24% in 2020 en 32% in 2030 (vergeleken met de uitstoot in 1990).
Niet alleen zijn de duurzame ambities op een lager pitje gesteld. Daar komt nog eens bij dat de EC lidstaten weinig in de weg wil leggen bij het uitbaten van schaliegas- en -olievoorraden. Sterker nog, beperkende regels mogen van de EC op de schroothoop. Engeland zou zo’n uitkomst toejuichen. Frankrijk heeft schaliewinning via frakken (winnen door vermorzelen van schaliegesteente) verboden met het oog op de gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Het woord is nu aan de lidstaten. De EC hoopt het definitieve plan te kunnen presenteren voor de VN-klimaatonderhandelingen in Parijs in december volgend jaar.

Bron: Science Magazine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.