Californië sluit binnen 10 jaar laatste kerncentrale

De Duivelskloofkerncentrale in Califormië

De Duivelskloofkerncentrale in Califormië

Californië was in de jaren 50 een van de eerste Amerikaanse staten die kernenergie ging gebruiken, maar lijkt nu dat hoofdstuk nu af te sluiten met voorstel van elektriciteits-maatschappij Pacific Gas & Electric om de laatste kerncentrale in de Californië te sluiten. Het voornemen werd bekend gemaakt na een jaren durende actie om de centrale gesloten te krijgen, in verband met veiligheid en het gebruik van oceaanwater voor koeling.
“Er is vanwege het energiebeleid van Californië gewoon geen noodzaak meer een kerncentrale te laten draaien”, zei PG&E-chef Tony Earley op een persconferentie. Volgens het voorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de Californische autoriteiten, zouden de twee kernreactoren in 2024 en 2025 worden gesloten als de vergunning verloopt. Dit voorgesteld dat tot die tijd wordt toegestaan dat oceaanwater voor koeling wordt gebruikt. Die vergunning loop af in 2018.
Er lijkt weinig toekomst meer voor kernenergie in de VS te zijn. Het merendeel van de 99 kernreactoren is ouder dan 30 jaar. Daar is de nieuwe toestroom van fossiele brandstoffen van Amerikaanse bodem, gewonnen met bedenkelijke technieken uit schaliegesteente, en door een vertraging in de vraag naar elektriciteit debet aan. Daardoor zijn de prijzen onder druk komen te staan. In zo’n markt is het moeilijk te investeren in nieuwe kernenergiecapaciteit. Er zijn al centrales gesloten voordat de vergunning verliep en er zijn plannen om meer kerncentrales ‘voortijdig’ te sluiten. Er is weinig animo om nieuwe centrales te bouwen.
Sluiting van kerncentrales zou leiden tot een verhoging van de uitstoot van broeikasgassen, omdat kerncentrales meestal worden vervangen door gasgestookte centrales, maar in dit geval zal worden gestreefd naar vervanging door koolstofvrije of in ieder geval ‘klimaatneutrale’ vormen van energieopwekking. Zo streeft Californië er naar in 2030 50% van de elektriciteit te halen uit duurzame energiebronnen, naar meer energiebezuiniging en ook meer energieopslag (van belang voor wind- en zonne-energie). Een groot nadeel van kerncentrales is dat ze niet erg goed regelbaar zijn en vooral renderen op vol vermogen, wat de inpassing in een flexibel netwerk (zon en wind) bemoeilijkt (afgezien van andere bezwaren tegen kernenergie). Schattingen over de kosten van het ontmantelen van de in ’85 geopende kerncentrale liggen nu op 3,8 miljard dollar (ongeveer € 3,4 miljard). In 2012 werden die kosten nog op 2,5 miljard dollar geraamd.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.