Israël is een van de landen waar de meeste mensen ingeënt zijn tegen het coronavirus. Toch blijkt dat virus het in dat land niet voor gezien te houden. 60% van de nieuwe coronapatiënten in dat land blijkt te zijn ingeënt. Werken de vaccins niet meer? Integendeel. De vaccins blijken volgen biostatisticus Jeffrey Morris prima te werken, maar daar mee roei je het virus niet radicaal uit.
Israël is met zijn negenmiljoen inwoners inentkampioen. Eind maart was 60% ten minste eenmaal geprikt, eind april was bijna 60% twee keer geprikt (bij de vaccins waarvoor dat nodig werd geacht). Nu zal dat cijfer nog aanzienlijk hoger zijn (100%?). 60% werd ooit gezien als percentage dat nodig is om groepsimmuniteit te krijgen. Grote tevredenheid alom in het beloofde land.
Het vervelende is dat die hoge inentingsgraad niet betekent dat Israël van het coronavirua af is. Het aantal besmetten stijgt sinds begin juli sterk en benadert de records van begin dit jaar. Ook het aantal doden stijgt sedert augustus. Zijn de razendsnel ontwikkelde vaccins toch niet zo goed als wordt/werd gezegd?
De overheid heeft de beschermingsmaatregelen weer verscherpt. Mensen boven de 40 kunnen een derde prik halen. Het lijkt er op dat de vaccins minder goed werken bij de delta-variant (tot voor kort de Indiase variant genoemd). Het in Israël breed ingezette BioNTech/Pfizer-vaccin zou gaandeweg minder bescherming bieden. 60% van de besmetten bleek ingeënt te zijn.
Tegendeel
“Veel mensen zijn verward geraakt door die gegevens dat meer dan de helft van de behandelde patiënten ingeënt is en denken dat dat betekent dat de vaccins niet werken”, stelt Jeffrey Morris van de universiteit van Pennsylvania. Volgens zijn analyse blijken de cijfers juist het tegendeel te bewijzen.
Het percentage gevaccineerden onder de ziekenhuispatiënten wordt beïnvloed door hoeveel mensen al zijn ingeënt en hoe oud die zijn. Hoe hoger dat aantal, hoe groter het percentage gevaccineerden onder de ziekenhuisgevallen aangezien er eenvoudigweg meer ingeënten zijn.
Als alle mensen ingeënt zijn dan is de kans om een ernstige vorm van de corona te krijgen met 99% afgenomen, maar zullen er nog steeds mensen zijn die met die besmetting in het ziekenhuis terechtkomen. Dan is het aandeel ingeënten 100%, ondanks dat het vaccin goed werkt, liet hij in een tweet weten (de bijgevoegde koppeling verwijst naar een Hebreeuwse webpagina).
Om te laten zien dat de vaccins in Israël goed werk hebben gedaan is Morris, dus, eens naar de cijfers van het ziekenhuisbezoek gaan kijken. Daarbij berekende hij het aandeel van de coronagevallen dat in het ziekenhuis terechtkomt onder de volledig ingeënten en vergeleek dat met het percentage coronagevallen onder de ongevaccineerden van 12 jaar en ouder. Daaruit bleek dat de vaccins prima werken (zie staatje), maar dat hoe ouder de gevaccineerde mensen zijn hoe groter (de kleine kans) op ernstige gevallen is.
Bron: der Spiegel