De mens duwt de rest van de natuur steeds meer de uithoeken van de aarde. Nu zou de mens al 70% tot 75% van het aardoppervlak hebben veranderd of bezet. De verwachting is dat de natuur steeds verder wordt weggedrukt door waarbij de gebieden waar zowel mensen als dieren leven in 2070 met zo’n 57% zal toenemen. Daarmee wordt niet alleen de biodiversiteit steeds sterker bedreigd, maar zal ook de dreiging van grootschalige pandemieën toenemen.
“Nu heb je nog bossen waar nauwelijks mensen leven” zegt Neil Carter van de universiteit van Michigan, “maar dat zal veranderen. Mensen verhogen de druk op soorten. Dat zien we al jaren en dat is medeoorzaak van het biodiversiteitsverlies die we nu beleven.”
Biodiversiteitsverlies is een van de voornaamste oorzaken van pandemieën. Driekwart van de besmetting is afkomstig van dieren. Dan is het belangrijk te weten waar de leefgebieden van mensen en de rest van de natuur overlappen, verklaren de onderzoekers het belang van hun onderzoek.
22 000
Daartoe onderzochten ze de leefgebieden van ruim 22 000 diersoorten en die van de mens en de overlap daartussen. De overlap zal vooral groeien in landen zoals China en India waar de druk op de natuur door de mens toch al groot is. Overigens zouden er ook gebieden zijn waar de overlap vermindert, zoals Europa.
Bron: the Guardian