Voor het derde jaar op rij is de kooldioxideuitstoot in de wereld gelijk gebleven. Dat melden het gemeenschappelijk EU-onderzoekscentrum en het Nederlandse Planbureau Leefomgeving (PBL) in hun jaarlijkse overzicht (pdf-bestand). Daarbij gaat het om de broeikasgassen kooldioxide, methaan en dikstikstofoxide. Omgerekend in CO2-emmissie-eenheden blijft CO2 nog steeds verreweg het belangrijkste broeikasgas.
De stijging van de mondiale uitstaat begon in 2012 af te vlakken en is nu inmiddels drie jaar op een rij gelijk gebleven. Om een klimaatramp te voorkomen zal die uitstoot echter drastisch naar beneden moeten, zo stellen wetenschappers. In Rusland, China, de VS en Japan daalde de kooldioxideuitstoot in 2016 ten opzichte van 2015, terwijl die in de EU gelijk bleef. De uitstoot in India blijft toenemen.
De informatie over methaan en distikstofoxide is slechts tot 2012 bijgehouden. Die gassen vinden hun oorsprong vooral in landbouwactiviteiten en die worden niet zo goed en frekwent gemeten als die van energie- en industriële bedrijven. De foutenmarge daarbij is ook veel groter dan bij kooldioxide. Tussen 1970 en 2012 is de uitstoot van broeikasgassen voortdurend toegenomen. Die was in 2012 bijna het dubbele (+ 91%) van 1970.
EU
In de EU komt 60% van de CH4– en N2O-emissies van zes landen: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Italië en Spanje. De stijging van de uitstoot van die twee broeikasgassen is ook waar te nemen in de VS, China, Japan en India.
In de afgelopen twee decennia daalden de CO2-emissies in de EU28, verantwoordelijk voor tweederde van de broeikasgasuitstoot. Ten opzichte van 1990 daalden die met 20,8% (17,9% ten opzichte van 2005). Sedert 2015 is aan die daling een einde gekomen. De EU is verantwoordelijk voor bijna 10% van de mondiale broeikasgasuitstoot.
Het jaaroverzicht is gebaseerd op cijfers van het gemeenschappelijk EU-onderzoekscentrum. Dat cijfermateriaal zou niet alleen uniek zijn in ruimte en tijd, maar ook uitgebreider en consistenter dan soortgelijke databanken. In het overzicht zijn ook de afzonderlijke cijfers van 216 landen opgenomen en de ontwikkeling per land van de kooldioxideuitstoot tussen 1990 (het peiljaar van het Kyotoakkoord) en 2016 en van de andere broeikasgassen van 1970 tot 2012.
Bron: Alpha Galileo