Europeanen gooien weer meer verpakking weg

Verpakkingsafval EU in 2021

Verpakkingsafval in de EU stijgt alleen maar, het opwerken en hergebruik overigens ook, maar daarbij schijnt het verbaranden te worden meegerekend (afb: EuroStat)

Burgers in de Europese Unie gooiden in 2021 per persoon 188,7 kg verpakkingsafval weg. Dat is 11 kg meer dan het voorgaande jaar, zo deelde Eurostat mee. De Europese Unie wil die afvalberg drastisch verkleinen. Overigens stijgt ook het kringlopen van verpakkingsafval.Alles bijeen gooiden de EU-burgers in 2021 84 miljoen ton verpakkingsafval weg.  Kroaten zijn daarbij de minst grote vervuilers (73,8 kg per hoofd). De Ieren produceren ruim drie keer zoveel: 246,1 kg. Het meest is papier of karton 40,3%. Kunststoffen, over het algemeen lichter, komen uit op 19%, glas op 18,5%, hout op 17,1% en metalen op 4,9%. Het verschil tussen 2020 en 2021 zou vooral veroorzaakt zijn door houten verpakkingen, maar ook door toename van papier en karton in plaats van kunststoffen.

Het hergebruik en kringlopen van verpakkingsmateriaal is vrij hoog: ruim 120 miljoen ton. Ook daar grote verschillen tussen landen. De drie Benelux-landen staan, op die volgorde, fier bovenaan met kringlooppercentages van, achtereenvolgens, 80,4%, 78,6% en 73,7%. De opwerkingspercentages liggen (dik) boven de 90%, waarbij moet worden aangetekend dat afvalverbranding daar ook toe wordt gerekend. Onderaan bungelt Malta met percentages voor inzameling en kringlopen/opwerking van onder de 40%.

Streefwaarden EU

Inzameling en kringlopen

Inzameling en kringlopen (afb: EuroStat)

De verpakkingsafvalrichtlijn van de EU vermeldt streefwaarden. Ten minste 60% moet worden ingezameld. Tussen 55% en 80% van het verpakkingsafval moet worden gekringloopt, met minimumpercentages van 60% voor glas, 60% voor papier en karton, 50% voor metalen, 22,5% voor kunststoffen en 15% voor hout. Deze streefwaarden zijn op basis van gewicht. Bij het kringlooppercentage van kunststofverpakkingsafval wordt uitsluitend rekening gehouden met materiaal dat weer tot kunststof wordt opgewerkt.

Een nieuw verordeningsvoorstel van de EU staan doelen voor het terugdringen van verpakkingsafval (–5% in 2030, –10% in 2035 en –15% in 2040 ten opzichte van 2018) en, voor het eerst, voor hergebruik en navulverpakkingen die per sector verschillen (50 % voor flessen bijvoorbeeld).

De Commissie stelt voor om boetes op te leggen aan landen die er niet in slagen om vanaf 2029 een inzamelingspercentage te halen van 90% van het gewicht van de verpakkingen die op de markt worden gebracht. Brussel wil ook wegwerpverpakkingen vanaf 2030 verbieden zoals tasjes, wegwerpborden en -bekers die in sommige landen al verboden zijn.

Bron: le `Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.