Wat is er met het ijs op de Noordpool aan de hand? In november zou het ijs weer moeten aangroeien, maar dat is nauwelijks het geval en op sommige plaatsen is het zelfs nog verder weggedooid. Het is er ongewoon warm voor de tijd van het jaar tot wel 20°C boven het gemiddelde. Die temperatuur is in oktober en november op sommige plaatsen zelfs hoger geworden.
In november in de diepe poolnacht hoort het ijs weer aan te groeien. Dit jaar gebeurt er iets wat nog nooit eerder gezien is: op sommige plaatsen verdwijnt het ijs nog steeds. Dat komt doordat de temperaturen ongewoon hoog zijn en zelfs stijgen (zie plaatje), volgens metingen van het Deense weerkundige instituut. Op sommige plaatsen is de temperatuur -5°C in plaats van -25°C.
Op 21 november was volgens metingen het ijsoppervlak afgenomen tot 8 403 027 km2, een laagterecord voor deze tijd van het jaar. “Dergelijke temperaturen zijn nog nooit eerder gemeten in oktober en november in de 68 jaar dat die metingen plaatsvinden”, zegt Noordpoolonderzoekster Jennifer Francis van de Amerikaanse Rutgersuniversiteit in Climate Central.
“Dat komt ook door het zeer warme zeewater en een atmosferische stroming die in bepaalde delen heeft geleid tot zuidelijke winden”, legt de Franse poolonderzoekster Valérie Masson-Delmotte uit op Facebook. 2016 begon al met hoge temperaturen, vooral in het Noordpoolgebied. Er zijn methodes ontwikkeld om vanuit de ruimte de leeftijd van het ijs te schatten. Daarnaast zijn er de blote metingen hoeveel ijs er in de winter bij komt en hoe die ontwikkeling in de jaren is.
Die metingen maken niet vrolijk: de dikte van het Noordpoolijs gaat snel achteruit en ook de omvang. Wat dat betreft slaat 2016 alle voorgaande records. Het is natuurlijk de vraag of dit een uitschieter is, maar metingen van de afgelopen 40 jaar geven een trend aan van verdwijnend ijs, met alle klimatologische gevolgen van dien, zoals het verdwijnen van de noordelijke golfstroom. In Noordwest-Europa zou het kouder kunnen worden.
Bron: Futura Sciences