Man van 75 krijgt een kunsthart

Kunsthart Carmat

Het hart is gevuld met hydraulische vloeistof, die afwisselend voor druk in de linker en rechterhartkamer zorgt (afb.: Futura-Sciences)

In Frankrijk is op 18 december in het Georges-Pompidou-ziekenhuis een kunsthart geïmplan-teerd bij een man van 75 jaar. Het kunsthart is van Franse makelij en is ontwikkeld door Alain Carpentier, die daar 25 aan heeft gewerkt. Het lijkt er op dat de Fransen het hart als een volwaardige vervanger zien van normale hart. Het wordt gemaakt door het Franse bedrijf Carmat. Het hart kost, inclusief implantatie, zo’n € 160 000, maar dat zou een transplantatie met een menselijk hart ook kosten.

Het kunsthart, dat 900 gram weegt, zou geschikt zijn voor implantatie bij 70 tot 86% van de mannen en 20 tot 35% van de vrouwen, die overigens 65% van het patiëntenbestand uitmaken. Het bestaat uit dierweefsel dat chemisch behandeld is om afstotingsverschijnselen, het grootste risico van een kunsthart, zo veel mogelijk te voorkomen. Het bevat microporeuze membranen en kunstkleppen gemaakt van hartweefsel van kalveren. De constructie is zo ontworpen dat het het risico op trombose door turbulentie tot een minimum wordt beperkt.

Techisch gezien is het hart natuurlijk maar een pomp, maar tot op heden was nog niemand er in geslaagd zo’n pomp voor langer gebruik in het menselijk lichaam te maken. Kunstharten werden en worden wel tijdelijk geïmplanteerd in afwachting van een transplantatie met een menselijk hart. Het ontwerp is sterk afgekeken van de natuur, compleet met twee hartkamers. Die zijn deels gevuld met een hydraulische vloeistof (zie afbeelding). Die zorgt er voor dat het bloed rondgepompt wordt door afwisselend vullen en leeglopen. Sensoren zorgen er voor dat de hartactiviteit zich aanpast aan de activiteit van de patiënt. De energie krijgt het hart van uitwendige batterijen, of beter gezegd brandstofcellen. Die wegen nog altijd 3 kilo. Met een dergelijk kunsthart zou de patiënt tenminste vijf jaar toe moeten kunnen, is de verwachting. De komende weken staan nog enkele andere transplantaties met een kunsthart op het programma. Ook in Polen, Soedi-Arabië en België zou belangstelling zijn. Wereldwijd wachten vele tienduizenden mensen op een harttransplantatie. In Nederland zo’n 100.

Bron: Le Monde, Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.