Overal in de wereld wordt er gebouwd aan de ‘verbetering’ van het mobiele netwerk. 5G moet. Waarom is (mij; as) onduidelijk. Al eerder is de vrees uitgesproken dat dat nieuwe netwerk veel meer energie verbrast dan het ‘oude’ 4G-netwerk. Dat zou reuze meevallen, maar nu komen er, weer uit Frankrijk, berichten dat het gebruik van 5G zal leiden tot een aanzienlijk stijging (pdf-bestand) van de broeikasgasuitstoot en energieverbruik.
Aanbieders beloven van alles en het energieverbruik zou binnen de perken blijven (welke dan ook). De hoge raad voor het klimaat in Frankrijk (HCC) luidt echter de alarmklok. Volgens dat onafhankelijke orgaan zal de ingebruikneming van het 5G-netwerk leiden tot een aanzienlijke vergroting van ecologische voetafdruk voor mobiele communicatie. De invoering zal volgens de raad de pogingen van Frankrijk zijn klimaatdoelstellingen te halen nog verder onderuit halen. Eind 2050 moet Frankrijk, evenals alle andere landen in de wereld, klimaatneutraal zijn, dus per saldo geen grammetje broeikasgas meer uitstoten. Burgemeesters in Lyon, Rijsel en Grenoble hebben al opgeroepen met de ‘uitrol’ van het 5G-netwerk een pas op de plaats te maken.
Anders dan de telecombedrijven denkt de HCC niet dat de 5G-introductie klimaatneutraal is. De extra broeikasgasuitstoot als gevolg van de ingebruikneming van het flitsende 5G-netwerk schat de organisatie op, afhankelijk van het scenario, tussen de 2,7 en 6,7 miljoen ton CO2-equivalenten in 2030. Dat zou een aanzienlijke stijging van die uitstoot door digitale systemen (computers, netwerken, telefoons e.d.) betekenen. HCC schat die in Frankrijk dit jaar op zo’n 10 miljoen ton, zo’n 2% van de totale broeikasgasuitstoot van Frankrijk (749 megaton CO2-equivalenten).
Het rapport doet aantal aanbevelingen. De belangrijkste is dat HCC vindt dat bij de introductie van nieuwe technieken eerst en vooral moet worden gekeken naar de klimaateffecten. Te vrezen valt dat de 5G-trein niet meer valt te stoppen.
Bron: Le Monde