Hoe verder voedingswaar af staat van zijn natuurlijke oorsprong, hoe verslavender die is. Chocola, pizza’s en friet schijnen volgens onderzoek van de universiteit van Michigan (VS) tot de verslavendste voedingsproducten te horen.
Eerdere dierstudies hadden al aannemelijk gemaakt dat stevig bewerkte voeding of producten met extra vet of geraffineerde koolwaterstoffen (vooral suikers en meel) aanleiding zouden vormen tot eetverslaving. Ook bij mensen wees onderzoek in die richting. Zoiets werd niet geconstateerd bij weinig bewerkte producten zoals bruine rijst of zalm. Het bleek de onderzoekers dat er een duidelijke relatie lag tussen het vetgehalte en de glycemische waarde (hoeveelheid suiker en meel) van voedsel en de verslavende kracht. Het gewicht van de proefpersoon was een minder goede indicatie voor voedselverslaving dan het vet- en suikergehalte. De onderzoekers willen nu gaan kijken of verslavende eetwaar veranderingen in de hersens veroorzaakt zoals andere (?) narcotica.
Bron: Science Daily