Computers doorzien simulanten beter dan mensen

Simulanten

Welke van de twee gezichten drukt echte pijn uit? B zou het goede antwoord zijn. Ik kwam op geen  van beide.

Een computer doorziet beter dan mensen of een gelaatsuitdrukking van pijn echt of geacteerd is, hebben onderzoekers van de universiteit van Californië en van Toronto aangetoond. “De computer detecteerde bepaalde dynamische gezichtsuitdrukkingen die mensen missen”, zegt onderzoekster Marian Bartlett. “Mensen kunnen niet goed onderscheid maken of uitingen van pijn echt zijn of niet.” Mensen, ook nadat ze extra instructies hebben gehad, kwamen niet hoger dan een score van 55%, terwijl de computer op 85% uit kwam. “Bij sociale wezens als mensen geven gezichtsuitdrukkingen veel informatie over, onder meer, emoties of pijn. Mensen kunnen die ook simuleren en anderen daarmee voor de gek houden. Een computer is beter in staat dan mensen om onvrijwillige gelaatstrekken te onderscheiden van vrijwillige”, zegt onderzoeker Kang Lee. “Door de dynamica van de gelaatsuitdrukkingen te laten zien kunnen we een soort gedragsvingerafdruk van het zenuwsysteem maken dat met die uitdrukkingen verbonden is”, zegt Bartlett.
De mond is het sprekendst, vooral de manier waarop die zich opent en wanneer. Simulanten openen hun mond met minder variatie en met meer regelmaat. “Verder onderzoek zal duidelijk moeten maken of regelmaat een maat is voor simulatie”, zeggen de onderzoekers. Ze denken dat hun methode ook bruikbaar is bij andere toepassingen zoals die voorkomen bij sollicitaties, wetshandhaving of psychopathologie , waarbij ik sterk de indruk krijg dat ze een soort leugendetector in gedachten hebben.
“Net zoals bij pijn spelen daarbij sterke emoties, terwijl geprobeerd wordt die te maskeren, verminderen of simuleren”, zegt Bartlett. “Daarnaast kan zo’n computersysteem aanwijzingen geven over gezondheid, fysiologie, emoties of gedachten zoals de respons op een therapie voor gedragsafwijkingen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.