Uitputtingsdag dit jaar iets later dan vorig jaar

werelduitputtingsdag 2020

De grootste ‘uitputters’ wonen in Qatar en in Luxemburg. Die verbruiken maar liefst 8,9 en 7,9 maal wat de aarde aan herstelvermogen heeft. Zoals ze in India leven kan de aarde nog een tijdje vooruit (afb: Le Monde)_

Dit jaar is de wereld-uitputtingsdag op 22 augustus gevallen, drie weken later dan vorig jaar, maar nog altijd veel te vroeg. Op die dag heeft de mens alle bronnen en/of grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren al opgebruikt. Elke jaar mergelen we de aarde dus steeds verder uit met onze volstrekt onduurzame manier van leven.
Die dag is in het leven geroepen door de Californische organisatie Global Footprint Network. Onze ecologische voetafdruk is steeds groter geworden en dan heb ik het vooral over mensen in de VS, de rijke Arabische landen en Europa. Viel die uitputtingsdag in 1970 nog net voor het eind van het jaar (29 december), dan was die het vorig jaar al ’teruggedrongen’ tot 29 juli. Gelukkig hadden we dit jaar te maken met de coronacrisis anders waren we dit jaar zeker al veel eerder aan het einde van de krachten van de aarde gekomen. Het zou wel aangeven dat snelle veranderingen mogelijk zijn maar wie gelooft dat dat ook gebeurt als steeds meer mensen hunkeren terug te keren naar ‘normaal’ (=slecht).
Op de manier zoals we nu leven heeft de mensheid 1,6 maal de natuurlijke herstelcapaciteit van de aarde nodig om die leefwijze te kunnen volhouden. We hebben het dan over ons eten, drinken, energieverbruik en dergelijke zaken. Dat zijn allemaal zaken die ook bij de klimaatverandering spelen.

VN

De werelduitputtingsdag wordt jaarlijks berekend aan de hand van gegevens van de VN aangevuld met andere indicatoren. Waterdicht is die niet, maar het is wel een manier om de overschrijding van onze grenzen mee aan te geven. De berekenaars gaan uit van een daling van de kooldioxideuitstoot dit jaar ten opzichte van het vorig jaar met 14,5% (12,5% tot 22 augustus). Volgens klimatoloog Philippe Ciais is dat erg optimistisch. “Dat hangt ervan wat er tijdens de herlancering van de economie gebeurt.” In China lijkt de broeikasgasuitstoot inmiddels weer op het oude niveau te zitten.
Het Global Footprint Network voorspelt verder een afname van de houtvoetafdruk met 8,4%, aangezien de bosbouwsector de voorziene houtkap heeft verlaagd, anticiperend op een daling van de vraag naar hout. Of daarbij rekening gehouden met de gigantische bosbranden in Siberië, het Amazonegebied, Californië en Australië is de vraag of worden branden gezien als natuurrampen die niet door de mens worden veroorzaakt? Eten blijven we onbelemmerd verspillen. In China is president Jinping Xi zelfs begonnen met een actie tegen voedselverspilling.

De oplossingen liggen voor het opscheppen. Als we er in slagen onze koolstofvoetafdruk met 50% te verlagen dan zou de uitputtingsdag volgens Global Footprint Network 93 dagen later vallen. Krijgen we de voedselverspilling in de greep dan scheelt dat dertien dagen. Elk jaar vijf dagen later zou een evenwichtsjaar in 2050 opleveren. Keer op keer waarschuwen wetenschappers voor een gevaarlijke klimaatverandering en voor uitputting van de aarde, maar de meesten van ons, ook in de politiek, doen of onze neus bloed. Waar is die zure regen gebleven?, roepen we dan.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.