Hartslag voortkomt kraken pacemaker

Hartslagslot

Als de medisch technicus met de ‘programmeur’ (links) de patiënt aanraakt, dan maakt die een ECG net als het inwendige apparaat (IMD, rechts). Komen die overeen dan mag de technicus doen wat ie moet doen (foto: Rice-universiteit).

Inwendige elektrische apparaten als pacemakers of insulinepompjes, zijn kraakbaar. Als iemand daar lol in heeft kan ie het apparaat ontregelen of onklaar maken. Het is, mij althans, nog niet bekend of er al een moord op afstand op zo’n manier is gepleegd, maar om dat te voorkomen hebben onderzoekers van de Amerikaanse Rice-universiteit in Texas een ‘slot’ bedacht waarmee deze risisco’s tot een minimum wordt teruggebracht: de eigen hartslag.

Die hartslag, zou je kunnen zeggen, is het wachtwoord dat nodig is om het apparaat van buiten het eigen lichaam ’toestemming’ te geven inwendige implantaten te sturen of uit te lezen. “Als je zo’n apparaat in je lijf hebt, dan kan iemand je in het voorbijgaan iets aandoen.” zegt Masoud Rostami, een van de onderzoekers aan het project. “Hij kan je insulinepomp een injectie laten geven of de programmatuur van je pacemaker veranderen. In onze oplossing moet iemand die het inwendige apparaat wil bedienen of uitlezen je ook aanraken.” Daar is voor nodig dat het inwendige apparaat programmatuur bevat om met het ‘aanraakapparaat’ te kunnen communiceren, de zogeheten ‘programmeur’. Als een medisch technicus de patiënt aanraakt, maakt de ‘programmeur’ een ECG van het hart net als het inwendige apparaat. Het inwendige en uitwendige apparaat vergelijken de gegevens en als die kloppen is er ‘contact’ en kan de technicus doen wat ie moet en mag doen.

Het aardige van dit systeem is de de hartslag nooit precies hetzelfde is. Rostami: “Je kunt die een minuut later niet meer gebruiken.” Volgens assistent-hoogleraar Farinaz Koushanfar is dit het eerste volledige veilige systeem dat weinig extra kost en met de op de markt zijnde systemen overweg kan. Ook vergt het systeem weinig van de kostbare energie van de inwendige apparaten. Rostami ziet de noodzaak wel in van deze beveiliging: “Er zullen eerder meer dan minder apparaten geïmplanteerd worden. Nu hebben we pacemakers en insulinepompjes, maar straks hebben we neurostimulatoren in de hersens en we moeten er zeker van zijn dat die veilig zijn.

Bron: Eurekalert

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.