Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een windgenerator ontwikkeld die gebruik maakt van met goud bedekte flapperende vlaggen. Volgens onderzoeker Jong-Jin Park van de Chonnam-universiteit zouden de flapperende vlaggen uiterst geschikt zijn om elektrische apparatuur buiten bereik van het stroomnet van energie te voorzien. Hij en zijn collega’s hebben het zelfs voor elkaar gekregen om hun werk in Nature Communications gepubliceerd te krijgen.
De onderzoekers hebben bij hun vlaggengenerator gebruik gemaakt van wrijvingselektriciteit, het fenomeen dat je een voorwerp kunt opladen door erover te wrijven met een bepaald materiaal. Bij de vlaggengenerator slaat de vlag regelmatig tegen platen, waardoor die worden opgeladen. Als de platen worden kortgesloten, ontstaat er een elektrische stroom. Voor de platen werd een bepaalde kunststof gebruikt die zeer wel in staat is elektronen op te nemen. De vlag is wat prijziger: een stuk verguld textiel.
De onderzoekers hebben verschillende opzetten uitgeprobeerd. Ze hadden de vlaggengenerator voorzien van een windhaan, zodat die altijd optimaal ten opzichte van de wind was gericht. De grootste opbrengst kregen ze van een generator met vlaggen, of eigenlijk vlaggetjes, van 5 bij 7,5 cm. Bij een windsnelheid van 15 m/s (dat is een behoorlijk forse wind, windkracht 7), bereikte de generator een spanning van 200 Volt bij een stroomsterkte van 60 µA. Een condensator met een capaciteit van 100 microFarad kan daarmee in een paar minuten opgeladen worden, stelt het Duitse blad der Spiegel, maar voor onze elektrische apparaten heb je meer aan batterijen dan aan condensatoren, dunkt me. Batterijen houden hun spanning op peil, terwijl condensatoren ‘leeglopen’. Ik ben niet meteen onder de indruk, maar we wachten de dingen af. Wordt, misschien, vervolgd.
Bron: der Spiegel