Ondergrondse zoetwatervoorraden verminderen razendsnel

Zoetwatervoorraden

Ondergrondse zoetwatervoorraden in onder meer grondwater dalen wereldwijd razendsnel (rood  is een daling van meer dan 0,5 m per jaar) (afb: Scott Jasechko et. al/UCSB)

De grondwater-spiegels dalen over de hele wereld snel en ook ondergrondse zoetwater-voorkomens raken uitgeput. Dat constateerden onderzoekers na bestudering van de gegevens van zo’n 170 000 waterputten en zo’n 1700 zoetwater-voorkomens. Die situatie lijkt de laatste veertig jaar in een hogere versnelling te zijn geraakt. Toch denken de onderzoekers dat deze zorgelijke ontwikkeling kan worden gekeerd.Over het verzamelen van de 300 miljoen meetgegevens en de analyse daarvan hebben wetenschappers van de universiteit van Californië in Santa Babara zo’n drie jaar gedaan. Het zou dan ook de eerste grootschalige studie van de voorraden ondergronds zoetwater in de wereld zijn geweest die ooit is uitgevoerd.
De watervoorraden in de ondergrondse watervoorkomens zou in niet minder dan 71% van de gevallen zijn verminderd, met verdroging als gevolg in talrijke gebieden. Die situatie verergert ook nog eens. Dat heeft uiteraard grote gevolgen in droge en semidroge gebieden waar landbouw wordt bedreven.
De verdwenen voorraden in zoetwatervoorkomens worden de laatste veertig jaar in groot deel van de voorkomens niet snel genoeg weer aangevuld. In 16% van die voorkomens was de ontwikkeling omgedraaid: van vermindering in de twintigste naar vermeerdering in de eenentwintigste eeuw.
De onderzoekers hebben ook gekeken of de situatie te keren valt door verandering van watergebruik en ze kwamen tot een ja. Zo is in Tuscon in de VS water van de Coloradorivier gebruikt om een watervoorkomen in een nabije vallei weer te vullen. Dat zou goedkoper en minder milieubelastend zijn dan water opslaan in reservoirs of vijvers.

Watergebruik

Veel belangrijker is natuurlijk het verminderen van de vraag. Daarbij zouden regels en beprijzing van wateronttrekking helpen en uiteraard ook, want de landbouw is een belangrijke waterverbruiker, de gebruikte irrigatietechniek. Nu zie je vaak dat akkers midden overdag met grote stralen water in het rond wordt bespoten. Het zou al een gigantische slok op een borrel schelen als je het water direct ’toedient’ aan de grond waarop de te besproeien gewassen staan. Microirrigatie heet zoiets.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.