De kop doet vermoeden dat de Australiërs, en dan speciaal Australische onderzoekers, een tikje over het paard getild zijn. Amerika en Europa besteden honderden miljoenen euro’s aan hun eigen hersenprojecten, China loopt zich warm en dan zullen die dekselse Aussies met de buit gaan lopen voor 250 miljoen dollar in tien jaar? Dat is wel het plan van de Australische akademie van wetenschappen. Bob WIlliamson laat zich niet van de wijs brengen: “Het zal beginnen bij het aansturen van de benen en armen.” Volgens hem is dat in vijf tot tien jaar mogelijk. Het echte werk duurt wat langer: 50 tot 100 jaar.
Australische wetenschappers zouden verantwoordelijk zijn voor het bionische oor en het bionische oog. Geneticus Williamson: “We hebben ervaring in wat te denken over welke functies in de hersens kunnen worden overgenomen door chips.” De echte kunsthersens zullen een stuk lastiger te maken zijn, niet in de laatste plaats omdat we nogal vaak geen flauw vermoeden hebben hoe die in elkaar steken. Dat is voor Williamson geen beletsel. “We weten dat hersenziektes een sterke genetische component hebben en een sterke omgevingscomponent, maar beeldtechnieken geven al aanwijzingen welke stofwisselingsprocessen zich in de hersens afspelen bij schizofrenie of bipolaire stoornis. Daarom is er goede grond om te denken dat als we de architectuur van de hersens beter begrijpen op celniveau, we beter zullen begrijpen wat er gebeurt in de stofwisseling bij dergelijke ziektes.”
Vijftig jaar verder zullen we dat beginnen te begrijpen en kunnen we zelfs ook het bewustzijn namaken, zegt onze Australische held. “We weten nu niet hoe dat in elkaar steekt. Het lijkt er op dat de mens de enige is met een hoger bewustzijn en, wat wij noemen, intelligentie. In ieder geval voor zover we nu weten. Het gebeurt niet meer tijdens mijn leven, maar het komt, de komende vijftig tot honderd jaar. We weten dat ergens in die ongelofelijke verzameling verbindingen van honderden miljarden neuronen, het bewustzijn huist. Dat is iets wat onze kleinkinderen met veel plezier zullen ontrafelen.”
Voorlopig mikken de Australiërs op 60 briljante Australische onderzoekers die dat allemaal in gang moeten zetten.
Bron: the Guardian