Met het vorderen der jaren gaan de lichamelijke en geestelijke vermogens van de mens (en het dier) achteruit. Met de ouderdom komen ook de ouderdomsziektes, waarvan dementie zeer waarschijnlijk wel de belangrijkste is (kanker niet meegerekend). Onderzoekers van het University College in Londen hebben in een grote metastudie bekeken hoe, wat heet, milde cognitieve achteruitgang is verbonden met dementie. Ze kwamen tot de conclusie dat suikerziekte de kans dat die achteruitgang ontaardt in dementie met 65% vergroot, mensen psychische problemen en een milde achteruitgang van de hersenfuncties zouden een twee keer grotere kans lopen dat die conditie uitmondt in dementie. Ook een gezond fruit- en groenterijk dieet zonder al te veel vlees en verzadigde vetten helpt dementie op afstand te houden
Het is al bekend dat suikerzieken een grotere kans hebben om dement te worden. Daarnaast lijkt het er op dat mensen met de ziekte van Alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie) baat hebben bij verandering van dieet en leefstijl en zelfs van een suikerziektebehandeling. Hoe die relaties precies in elkaar steken is echter nog steeds onduidelijk. Het zou helpen bij de bestrijding van dementie om bij die milde achteruitgang te beginnen. Volgens de Britse Alzheimer’s Society helpt het als mensen sociaal en fysiek actief blijven, terwijl het nuttig is veel fruit en groente te eten en weinig vlees en verzadigde vetten. “Er is een sterk verband tussen geestelijke en lichamelijke gezondheid”, zegt onderzoekster Claudia Cooper. “Verandering van leefstijl en dieet kan mensen met een milde achteruitgang helpen voorkomen dat ze dement worden en heeft ook allerlei gezondheidsvoordelen.” De laatste jaren zouden er vorderingen zijn gemaakt bij het herkennen van de milde achteruitgang van hersenfuncties.
Bron: the Guardian