Glas in combinatie met metaaloxides als nieuw antibioticum (?)

CRE-bacterie: omniresistent

De relatief zeldzame CRE-bacterie is resistent tegen alle antibiotica op de markt (foto CDC)

Antibioticaresistentie, organismen die ongevoelig zijn voor antibiotica, rukt op. Onderzoekers zijn al jaren bezig daar oplossingen voor te vinden, maar voorlopig ziet het er naar uit dat dé oplossing er nog niet in. Onderzoekers lijken nu antimicrobiëel wapen te hebben gevonden in bioactief glas. De techniek zou simpel zijn.
Onderzoekers van de Astonuniversiteit in Birmingham (VK) zouden al eerder een bioactief glas hebben ontwikkeld dat belegd is met een laagje metaaloxide (van zink, kobalt of koper). Nu combineerden ze die metaaloxides en ontdekten dat het bioactieve glas dan meer dan honderd keer beter bacteriën doodde dan bioactief glas met maar een metaaloxide.
Bioactief glas is, zoals de naam al suggereert, bedoeld om een bepaalde biologische taak te verrichten. Dat wordt nu nog vooral gebruikt als botvulling en nog (?) niet als bacteriedoder. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de bacteriedodende werking ook is te bereiken met andere materialen (dan glas).

Richard Martin en zijn collega’s Tony Worthington en Farah Raja probeerden de antimicrobiële werking van hun bioactieve glas met combinaties van twee of drie metaaloxides uit op kweken van E. coli, S. aureus en de schimmel Candida abicans. Ze vergeleken die met de resultaten van gewoon glas en met bioglas met een van de drie metaaloxides na 24 uur.

Koperoxide

Bioglas met metaaloxide (een soort of combinaties) deed het beter (doodde beter) dan glas alleen. Koperoxide in combinatie met of kobalt- of zinkoxide had de dodelijkste uitwerking op de bacteriën gevolgd door een combinatie van kobalt- en zinkoxide. Beide koperoxidecombinaties waren meer dan honderd keer effectiever bij E. coli’s dan bioglas met een enkele oxide, terwijl koper- en zinkoxide even effectief waren tegen S. aureus. De combinatie kobalt- en zinkoxide was het effectiefst tegen de schimmel.
Martin: “Dat zou in potentie het aantal antibioticabehandelingen kunnen verminderen. We geloven dat de combinatie van antimicrobiële metaaloxides grote mogelijkheden heeft voor talrijke toepassingen zoals bij implantaten, operatieinstrumenten, oppervlakken in ziekenhuizen en bij wondgenezing.” Worthington voegt daar aan toe dat antimicrobiële metaaloxiden een wapen in de strijd is tegen antibioticaresistentie, aangezien het ontwikkelen van nieuwe antimicrobiële middelen niet zo erg wil vlotten. ER wordt hier en daar zelfs al gesproken van de antibioticacrisis, maar er zijn (wat mij betreft; as) de laatste tijd iets te veel crisissen…

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.