Nederland zou miljarden kwijt zijn door geklungel met ict

De Nederlandse overheid raakt elk jaar 4 tot 5 miljard euro kwijt aan ict-projecten door het geheel of deels mislukken van ict-projecten. Vooral met grote projecten gaat het mis. Van die grote projecten – vanaf een € 7,5 miljoen – slaagt maar 7%. Van alle projecten bij elkaar is 30% succesvol. Dat stelde hoogleraar beleidsinformatie Hans Mulder vandaag tegenover de tijdelijke ict-commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar ict-projecten bij de overheid. Ruim eenderde van de grote overheidsprojecten mislukt totaal, van 57% is het resultaat beneden verwachting. Overigens circuleren er ook veel lagere cijfers dan die van Mulder.

Mulder is onder meer verbonden aan de universiteit van Antwerpen en hij adviseert bedrijven en overheden. Bij 57% betwiste grote projecten gaat het om overschrijding van de begroting, te late oplevering of een eindresultaat dat niet overeenkomt met de specificaties. Van alle ict-projecten bijeengenomen faalt een kwart en wordt bijna de helft (46%) betwist. De cijfers van Mulder zijn ruwe schattingen en hoewel die tamelijk desastreus zijn, zou het in het verleden nog slechter gegaan zijn. Tien jaar geleden  berekende de Rekenkamer dat per jaar zo’n € 6 miljard werd verspild bij ict-projecten van de overheid, terwijl momenteel veel meer ict-projecten worden aangevat dan tien jaar terug. Nederland loopt volgens Mulder niet uit de pas met de omringende landen.
In de communicatie en bij de leiding gaat het eerder mis dan in de technologie. Overheidsprojecten zijn vaak groot en, dus, lastig. Dat wordt nogal eens door de ict-bedrijven onderschat. Mulder raadt de overheid dan ook aan het in het kleine te zoeken. De kosten voor ict-projecten worden te laag ingeschat, maar dat geldt in feite voor alle grote (overheids)projecten.
De ict-commissie onderzoekt in opdracht van de Tweede Kamer de problemen rond ict-projecten bij de overheid. De commissie kijkt naar wat er mis kan gaan en wat hiervan de oorzaak is. Het is de bedoeling dat hierdoor duidelijk wordt hoe de overheid ict-projecten in de toekomst wel kan laten slagen.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.