
Mineraalknollen op oceaanbodem (afb: WikiMedia Commons)
Tja, als je een staatshoofd hebt dat van boren en treiteren zijn belangrijkste bezigheden heeft gemaakt had je het kunnen verwachten. Trump heeft opdracht gegeven zo gauw mogelijk te beginnen met diepzeemijnbouw. Dat daarmee grote schade aan een voor de mens onontbeerlijk gigantisch ecosysteem zal kunnen worden veroorzaakt deert Trump allerminst, net zo min als hij zich iets aantrekt van de regels van een rechtsstaat, een democratie of van fatsoen. Trump is groot gevaar voor veiligheid en wereld en alles wat daarop leeft.
Dat betekent dat NOAA, het Amerikaanse instituut voor oceanografie en atmosfeer en tot voor kort een belangrijk klimaatkennisinstituut, vergunningen zou moeten afgeven aan bedrijven om diepzeemijnbouw zowel in de eigen nationale als in internationale wateren te gaan bedrijven. Amerika zou op dit gebied wereldleider moeten worden, verklaart Trump.
Tot nu toe is nog nooit ergens op commerciële schaal diepzeemijnbouw bedreven, vooral vanwege de onderzekerheid over de schade die dat aan dit gigantische (en gigantisch belangrijke) ecosysteem zou veroorzaken. De laatste jaren neigde de wereldopinie steeds meer in de richting van afzien van diepzeemijnbouw, althans zo lang niet duidelijk is wat de effecten ervan zijn. Er bestaat sinds een VN-verdrag van 1990 een internationale zeebedauoriteit, maar de VS hebben zich daar, zoals zo vaak bij VN-verdragen, niet bij aangesloten. Verschillende mijnbedrijven, met voorop het Canadese bedrijf Metals Company, staan al te trappelen om met de winning te beginnen.
Bron: New York Times