Alcohol is altijd slecht voor de gezondheid

DrankmisbruikAl jaren woedt er een discussie of alcohol goed of slecht is voor de mens. Uit die discussie leek de opvatting te ontstaan dat matig gebruik van alcohol voordelen zou hebben, maar nieuw onderzoek veegt met die opvatting de vloer aan. Die onderzoeken waren een lachertje volgens de onderzoekers, in feite slordig onderzoek. Alcohol zou louter negatieve effecten hebben voor de gezondheid.
Als iemand was overleden wilde mijn vader nog wel eens vragen of desbetreffende ook dronk. Als dan ontkennend geantwoord werd zei hij: “Dat krijg je ervan.” Alcohol is een breed aanvaarde geestbeïnvloeder, die, mits met mate gebruikt, vooral positieve effecten zou hebben, zowel op het sociale als het gezondheidsvlak.
De onderzoekers analyseerden ruim honderd artikelen over drink- en leefgewoontes van mensen. Ze zagen dat daarbij geen rekening gehouden werd met mensen die hadden geminderd of waren gestopt vanwege de gezondheidseffecten van hun drankgebruik. Dat zou betekenen dat een aanzienlijk deel van de geheelonthouders of matige drinkers in feite ziek was. Daardoor ging de gemiddelde gezondheid van die groepen omlaag waardoor de matige drinkers er beter af kwamen, zo stellen ze.
“Het is propaganda voor de alcoholbranche te stellen dat matig gebruik van hun product levens verlengt”, zegt hoofdauteur Tim Stockwell van de universiteit van Victoria. “Dat idee heeft richtlijnen over drinken wereld beïnvloed en heeft effectief beleid voor drankgebruik gehinderd.” Overigens schijnt hij dat ook al in 2016 te hebben beweerd.
Schijnbare gezondheidsvoordelen kunnen worden gecreëerd door onderzoeken die de niet-referentiegroep een slechtere gezondheid ‘aansmeren’, stellen de onderzoekers. De relatief weinige, gepubliceerde onderzoeken die voldoen aan minimale kwaliteitscriteria om dit probleem te voorkomen, laten geen significant lager sterfterisico zien voor matige drinkers, stellen ze.

De café’s en de drank dus de wereld uit? Dat zie ik (=as=matige drinker) voorlopig niet gebeuren.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.