Volgens onderzoek van de universiteit van Aarhus (Den.) verlaat een kwart van de Deense ziekenhuispatiënten het ziekenhuis, zonder dat er duidelijk is geworden wat ze mankeert. Dan gaat het dus om relatief ernstige aandoeningen.
Elk jaar komen 265 000 Denen met klachten als borstpijn, ademhalingsmoeilijkheden en flauwvallen in het ziekenhuis terecht, maar daar wordt vrij vaak niet duidelijk wat ze scheelt. “Natuurlijk hoeft er geen diagnose te zijn als kan worden bewezen dat er niets ernstigs aan de hand is. Een aantal patiënten zal altijd zonder een duidelijke diagnose worden ontslagen”, zegt onderzoeker Christian Fyno Christianson van het academisch ziekenhuis in Aarhus. De onderzoekers hebben niet gekeken waarom zoveel patiënten geen fatsoenlijke diagnose mee kregen, maar ze willen wel speculeren over een mogelijke verklaring. Christiansen: “Als het cijfer zo hoog ligt, moet je je afvragen of de patiënten wel goed onderzocht worden. Als dat niet het geval is dan loop je het risico van verslechtering en nieuwe ziekenhuisopname.” Mensen die geen diagnose meekregen verbleven gemiddeld maar een dag in het ziekenhuis.
Deze studie zou de eerste ter wereld zijn die diagnoses en ernstige ziektes op landenschaal gedurende een jaar in kaart heeft gebracht, voor alle patiënten met een acute opname. De studie wijst ook uit dat de helft van de acute opnames om chronische aandoeningen gaat. Met een toenemende vergrijzing valt te verwachten dat dat aandeel zal stijgen.
Bron: Eurekalert