Welles/nietes: elke drup alcohol is te veel

Alcoholgebruik: drink met mate

Alcohol is slecht voor de gezondheid.

Over de hele wereld wordt alcohol gedronken. Een op de drie wereldbewoners drinkt. Elk jaar zouden er 2,8 miljoen mensen sterven door alcoholgebruik. Er is al vele jaren een welles/nietes-discussie over de (gezonde) bijeffecten van alcoholgebruik en verschillende malen zou zijn aangetoond dat in lage doses (een à twee glazen per dag) alcohol goed voor ons is. Niet lang geleden kwamen onderzoekers echter met het verhaal dat elke druppel alcohol schadelijk is en nieuw onderzoek ondersteunt die conclusie: elke druppel alcohol is te veel.
Alcohol (ethanol) is een vrij simpele stof, maar heeft een ingewikkelde relatie met gezondheid. Sommig onderzoek zou hebben gesuggereerd dat matig alcoholgebruik bescherming kan bieden tegen hart- en vaatziektes en tegen suikerziekte. Dat zou ook goed zijn voor ons sociaal welbevinden. “Wij vonden dat de gezondheidsrisico’s die samenhangen met alcohol toenemen door de hoeveelheid alcohol”, zegt onderzoeker Max Griswold van de universiteit van Washington. “Vooral de relatie met kanker, verwondingen en ontstekingsziektes maken de beschermende effecten bij ischias, en hartziekten bij vrouwen ongedaan, vonden wij. De risico’s zijn klein bij een glas per dag, maar die stijgen snel met meer glazen. Campagnes minder te drinken zijn belangrijk om de gezondheid te verhogen. De zogenaamde voordelen van alcoholgebruik moeten herzien worden als je ziet hoeveel alcohol bijdraagt aan dood en ziektes.”

De onderzoekers schatten op basis van bijna 700 studies hoe normaal alcohol drinken in de wereld is. 592 onderzoeksverslagen onder, alles bij elkaar, 28 miljoen mensen voorzagen hen van cijfers over de relatie tussen alcohol en gezondheid/dood tussen 1990 en 2016 in bijna alle landen van de wereld (195). Een glas alcohol komt in hun verhaal neer op 10 g ethanol (ongeveer 12,5 ml). Bij bier van 4% heb je het dan over een flesje van 312 ml (ongeveer een pijpje).
Er is natuurlijk vaker gekeken naar de relatie tussen alcohol en gezondheid, veel vaker, maar volgens de onderzoekers ging het daarbij om door de drinkers opgegeven hoeveelheden en verkoopcijfers om het gebruik te schatten, maar die hebben zo hun beperkingen. De nieuwe cijfers zouden gebaseerd zijn op steviger ondergrond door verkoopcijfers te combineren met gegevens over drinkers en niet-drinkers, gegevens van de drinkers zelf en toeristische gegevens, naast schattingen van illegale handel en de thuisproductie van drank.
Er zou ook beter gekeken zijn (dan in vorige studies) naar de relatie tussen alcoholgebruik en daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen, daarbij gebruik makend van extra controles om verstorende factoren ‘onschadelijk’ te maken. De onderzoekers maakten ook gebruik van een nieuwe statistische methode om een betere afschatting te kunnen maken van de risico’s bij het drinken van 0 tot 15 glazen per dag. Kortom, de onderzoekers denken er alles aan gedaan te hebben om nu de enige, echte waarden boven tafel te halen. Overigens geven ze ruiterlijk toe dat ook dit onderzoek niet perfect is. ZO is, bijvoorbeeld, niet gekeken naar de relatie tussen alcohol en dementie. Ook is het drankgebruik van de 15minners niet meegenomen en nog zo wat zaken waar wat op valt aan te merken.

Denemarken

Er drinken meer mannen dan vrouwen (0,9 miljard tegen 1,5 miljard). Mannen drinken ook meer: gemiddeld 1,7 glazen tegen 0,73 glas. De Denen zijn de grootste zuipers, in die zin dat vrijwel iedereen boven de 15 er drinkt, mannen en vrouwen. In islamitische landen wordt weinig gedronken: Pakistan met 0,8% de laagste score voor mannen en Bangladesj met 0,3% als laagste score voor vrouwen. Mannen in Roemenië drinken gemiddeld 8,2 glazen per dag, vrouwen in Oekraïne 4,2 glazen. Daarmee zijn ze de grootste zuipersters.

Over de hele wereld gemeten was het drinken van alcohol in 2016 de op zes na belangrijkste oorzaak voor voortijdig sterven en voor ziektes. Bij 2,2% van de overlijdens van vrouwen was alcohol in het spel. Bij mannen was dat getal 6,8%. In de leeftijdsgroep 15 tot 49 jaar was alcohol de belangrijkste doodsoorzaak: 3,8% bij vrouwen en 12,2% bij mannen. Dan praten we over tuberculose, verkeersongevallen en zelfverminking. Bij de 50-plussers leidt alcoholgebruik vaak tot kanker.

De enige echte beschermende werking van alcohol die de onderzoekers konden vinden was die voor ischemische hartziekte. Voor andere hartproblemen nam het risico toe met het aantal geconsumeerde glazen. Alles bijeengenomen achten de onderzoekers dat de voordelen van alcoholgebruik absoluut niet opwegen tegen het grote aantal nadelen. Ze zijn dan ook voorstanders voor het sterk aan banden leggen zo niet uitbannen van alcohol.

Bron: EurekALert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.