Nadat de schil van cashewnoten stoffen bleek te bevatten die de aanmaak van myeline bevorderden, een beschermlaag rond uitlopers van zenuwcellen die bij multiple sclerose wordt aangetast, ziet het er naar uit dat het kankermedicijn bexaroteen ook kan zorgen voor herstel van de myelinelaag, alleen heeft de middel te veel ernstige bijwerkingen om voor MS-geneesmiddel door te gaan.
Onderzoekers denken dat ze dichter in de buurt zijn gekomen van een geneesmiddel voor MS. Onderzoek zou hebben aangetoond dat het herstel van de myelinelaag met bexaroteen mogelijk is. Alleen zal bexaroteen dat geneesmiddel niet zijn. “Dat is teleurstellend, maar het is opmerkelijk dat herstel mogelijk is en het versterkt de hoop voor een klinische proef die we later dit jaar zullen beginnen”, zegt Alasdair Coles van de universiteit van Cambridge.
Het kankermedicijn werd beproefd in een fase 2a-klinische proef bij MS-patiënten die in een vroege fase zaten. Het bleek dat het middel nare bijeffecten had zoals een aandoening van de schildklier of vet in het bloed dat kan leiden ontsteking van de alvleesklier. Uit hersenopnames bleek echter dat ook het positieve effect er was waar te nemen. De resultaten werden getoond op de videobijeenkomst MSVirtual2020 een gezamenlijke onderneming van MS-onderzoekers van Europa en de VS.
Bexaroteen zal niet worden in de fase 3-proeven. Die zal zich richten op het diabetesmedicijn metformine, samen met clemastine een antihistamine. Die combinatie zou bij dieren met een vorm van MS het herstel van de myelinelaag hebben laten zien.
Verjonging stamcellen
Metformine schijnt stamcellen in het centrale zenuwstelsel ter verjongen, die zich vervolgens ontwikkelen tot myelineproducerende cellen (oligodendrocyten). De onderzoekers hopen dat de combinatie op zijn minst de voortgang van de ziekte afremt, maar ze houden hoop dat daarmee ook verdere schade wordt voorkomen.
Bron: the Guardian