Zwermen westerse honingbijen kunnen een elektrische lading teweegbrengen van wel 1000 V/m. Dat zou meer zijn dan in een donderwolk wordt gegenereerd of in elektrische stofstormen, hebben wetenschappers uitgevogeld.
De ontdekking kwam voor Ellard Hunting van de universiteit van Bristol en zijn medeonderzoekers als een verrassing. Ze volgden het weer op een proefveld bij de universiteit. Ze constateerden dat de spanningsmeters soms een sprong maakten, terwijl er geen storm op komst was, maar wel een zwerm honingbijen (Apis mellifera). Die bijen waren op zoek naar een nieuw onderkomen.
Hunting: “Ik was vooral verbaasd over het grote effect.” Het was bekend dat bijen een kleine lading hebben, maar het voltage van bijenzwermen was nooit eerder gemeten (althans niet vastgelegd). De onderzoekers plaatsten andere ladingmeters in combinatie met videocamera’s om de lading te meten en de zwermdichtheid en bleven geduldig op nieuwe zwermen wachten. De zwermen produceerden zo’n 100 tot 1000 V/m zo bleek, hoe dichter de zwerm, hoe hoger het voltage.
Die metingen werden vergeleken met meteorologische meetgegevens van onweerswolken en geëlektrificeerde stofstormen. Het bleek dat de bijen hoger scoorden: acht keer hoger dan de donderwolken en zes keer hoger dan in elektrische stofstormen.
Voordeel?
Het is onbekend of die lading een voordeel is voor de bijen of een ‘bijproduct’ van de wrijving tussen hun vleugels en de lucht, een soort wrijvingslading. Bijen gebruiken elektrische lading om voedsel te vinden, stelt Victor Manuel Ortega-Jiménez van de universiteit van Maine. Hij vraagt zich af of dit fenomeen zich ook voordoet bij andere luchtwezens zoals vogels en vleermuizen.
Bron: New Scientist