De zaterdag jl. beëindigde klimaatcon-ferentie in Warschau heeft na twee weken vergaderen en overleggen nauwelijks iets opgeleverd. Vooral de onwil van de rijkere landen met geld over de brug te komen voor minder bedeelde landen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, bleek een groot struikelblok. Veel is op de lange baan geschoven of afgezwakt. ‘Ontwikkelingslanden’ China en India staan ook niet bepaald te trappelen. “We moeten de uitstoot verminderen, maar de industrielanden willen niet over de brug komen”, riep volgens het Duitse blad Der Spiegel een Boliviaanse afgevaardigde in opperste wanhoop.
Op het nippertje werd er nog enig resultaat geboekt. Er werd een halfslachtig akkoord geboekt over de verliezen en schade door extreem weer. Dat onderwerp zal op de volgende klimaatbijeenkomst in 2016 worden behandeld. Uitstel dus.
Der Spiegel somt de opbrengst van ‘Warschau’ op:
– In 2015 moet in Parijs besloten worden welke doelen er voor de kooldioxide-uitstoot moeten zijn om de aardopwarming onder de 2°C te houden. Dat zou een belangrijk onderhandelingsresultaat zijn.
– Vanaf 2020 moeten de rijke landen met 100 miljard dollar (zo’n € 75 miljard) per jaar over de brug komen om de ontwikkelingslanden te helpen bij het terugdringen van de uitstoot. Een werkgroep moet een financieel plan opstellen.
– Zes VN-fondsen moeten arme landen daar al voor 2020 bij helpen. Sommige landen hebben toezeggingen gedaan, Duitsland is hoofd’sponsor’.
– De rijke landen zullen herbebossingprojecten gaan financieren, waarbij nog wordt onderzocht of herbebossing ook helpt tegen klimaatopwarming.
De ontwikkelingslanden, waaronder overigens ook economische tijgers als China en India, hadden eerder financiële ondersteuning van de rijke landen willen hebben (ruim € 50 miljard vanaf 2016). De EU heeft wat smeerolie in de stroeve onderhandelingsmachine gegooid met haar voorstellen EU-geld te spenderen in een groen fonds en een aanpassingsfonds. Dat was voor 48 armste landen aanleiding het uiteindelijke waterige akkoord toch te tekenen. Veel is afgezwakt of op de lange baan geschoven. Verplichtingen werden bijdragen of inspanningen. Een minder zweverige formulering van het akkoord, voorgesteld door Frankrijk, werd door vooral China en India tegengehouden. Bizar, al dat ontwijkgedrag.
Voortgaande stijging
Uit recent onderzoek zou zijn gebleken dat de aardopwarming nog eeuwen door zal gaan, ook al zouden we nu meteen stoppen met het uitbraken van broeikasgassen. Onderzoekers van de Amerikaanse onderzoekinstelling Princeton-universiteit haalden die wijsheid uit een simulatie, waarbij 1,8 biljoen ton koolstofdioxide in de atmosfeer werd uitgestoten, waarna alle emissies op nul werden gezet. Niet erg realistisch, maar ook na die ‘krachtsinspanning’ bleef de aardopwarming doorgaan, zo gaf de simulatie aan.
Het internationaal klimaatforum IPCC gaat er van uit om de totale kooldioxideuitstoot onder 1 biljoen ton te houden, ongeveer de helft daarvan is al sinds het begin van de industriële revolutie in de atmosfeer terechtgekomen. Volgens het Princeton-onderzoek zou die 2°-grens al bij veel minder kooldioxide worden bereikt. Onderzoeker Thomas Frölicher: “Als onze resultaten kloppen dan zou de uitstoot driekwart van die 1 biljoen ton moeten zijn. Dat betekent om beneden die 2°-grens te blijven, moeten de toekomstige emissies onder de 250 miljard ton blijven, de helft van wat er al is uitgestoten.”
Het onderzoeksresultaat gaat in tegen de wetenschappelijke consensus dat de aardtemperatuur gelijk blijft of daalt als de uitstoot onmiddellijk wordt gestopt. Dat heeft te maken met het steeds geringere warmteopnamevermogen van de oceanen. “We kunnen temperatuurstijging niet uitsluiten als de emissies in een keer worden gestopt”, zegt de Zwitserse onderzoeker. “Dit geeft aan hoe moeilijk het zal zijn de klimaatverandering te keren.”
Bronnen: Der Spiegel, Eurekalert