We gaan nooit meer naar ‘normaal’

Risicogebieden nieuwe virusuitbraken

Risicogebieden nieuwe virusuitbraken (afb: Michael Walsh/universiteit van Sydney)

Ach wat verlangen we allemaal weer naar wat geweest is, wat we ‘normaal’ zijn gaan noemen, maar dat ‘normaal’ heeft ons (=de mensheid) wel opgezadeld met een van de grootste paniekacties in de wereld van de laatste, zeg, vijftig jaar. Het zal echt anders moeten. Er zijn meer kwalijke virussen dan het coronavirus, honderdduizenden, misschien wel milljoenen dus we kunnen onze borst nat maken. Onderzoekers hebben eens bekeken waar op de wereld de grootste kansen bestaan op een nieuw virusuitbraak. Proost!.
Onderzoekers uit Australië, het Verenigd Koninkrijk, India en Ethiopië hebben gekeken naar gebieden waar een intense uitwisseling is tussen natuur en mens en waar de gezondheidsinfrastuctuur niet erg best is, maar toch met sterk geglobaliseerde steden. In dergelijke contreien, schatten ze, is het ’t waarschijnlijkst dat besmettingen niet worden opgemerkt en van waar die zich kunnen verspreiden van dier op mens en vervolgens verspreid over de hele wereld.
Volgens de onderzoekers ligt meer dan 40% van de meest verbonden steden in gebieden waarbij de menselijke bedreiging van de natuur het grootst is. Iets minder dan de helft daarvan liggen in gebieden met een slechte gezondheidszorg. Dan praten we over het zuiden en zuidoosten van Azië en het gebied ten zuiden van de Sahara. Net zoals bij het coronavirus kan die nieuwe virale bedreiging zich van daaruit over de wereld verspreiden.

“Ons onderzoek integreert de mens/natuur-wisselwerking met de gezondheidszorg en mondialisering om aan te geven waar die transmissie hoogstwaarschijnlijk niet zal worden opgemerkt en van daar uit leidt tot verspreiding en nieuwe pandemieën”, zegt Michael Walsh van het Marie Bashir-instituut in Sydney. Hij benadrukt dat vooral de staat van de gezondheidszorg de bepalende factor is voor het risico op verspreiding van een ziekmakend virus.

Controle

Walsh is zich ervan bewust dat de kosten van een betere bescherming van de natuur, een verbetering van de gezondheidszorg en de controle op vliegvelden (als laatste verdedigingslinie) niet onaanzienlijk zijn, maar dat die hoogstwaarschijnlijk zullen opwegen tegen de kosten die we zullen moeten maken bij een nieuwe uitbraak. “Lokaal zou men kunnen zoeken naar kwetsbare gebieden.” Hij denkt dat dit onderzoek daarvoor de ‘handvatten’ heeft geleverd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.