In gebakken en geroosterd vlees zijn vergiften in hoge concentraties gevonden, zogeheten glycotoxines, die kunnen leiden tot ziektes als diabetes en dementie, zo heeft Amerikaans onderzoek aannemelijk gemaakt. Bij muizen die een ‘westers dieet’ met hoge doses glycotoxines kregen, ontwikkelden zich amyloïde-plaques in de hersenen en de muizen vertoonden cognitieve en bewegingsstoornissen die bij dementie worden gezien. Gezonde 60-plussers met hogere concentraties glycotoxines in hun bloed, bleken geestelijk sneller achteruit te gaan en meer weerstand tegen insuline op te bouwen dan 60-plussers met lagere glycotoxineconcentraties. Glycotoxines komen veel voor in dierproducten (ook zuivelproducten). Het zijn verbindingen die ontstaan uit een reactie tussen suiker(s) en eiwitten. Bakken, roosteren, pasteuriseren of roken verhogen de concentraties glycotoxines in de dierlijke producten. Een andere manier van voedsel bereiden, koken, kan de vergiftiging van het lijf tegengaan. Nog beter, natuurlijk, is niet langer dierlijke producten te eten.
Voor wetenschappers is de studie van de Amerikaanse Icahn-instituut in Mount Sinai (NY) ook interessant omdat er een verband wordt gelegd tussen suikerziekte en dementie. Suikerziekte is een risicofactor voor dementie, zoveel is zeker. Het Amerikaanse onderzoek wees ook uit dat de rijk met glycotoxines ‘begiftigde’ muizen en mensen lage concentraties van het eiwit SIRT1 bevatten. Dat eiwit wordt gezien als bescherming tegen hersenaftakeling.
Doug Brown, directeur onderzoek van de Britse Alzheimer-vereniging, stelt dat een en ander nog wel verder moet worden onderzocht. “Het meeste onderzoek is gedaan bij muizen en het menselijk aandeel (het ging om 93 proefpersonen; as) is te klein om conclusies te trekken.” De beste manier om te voorkomen dat je dement wordt lijkt: veel beweging, niet roken en een gezond dieet (dus weinig sterk verhitte dierlijke producten). Tom Dening, hoogleraar dementie aan de universiteit van Nottingham is het daar niet helemaal mee eens. “Het is niet duidelijk hoeveel deze glycotoxines bijdragen aan dementie in vergelijking met andere factoren en we weten niet of een glycotoxine-arm dieet helpt bij preventie.”
Bron: the Guardian