
Kunststoffen worden in de landbouw veel gebruikt (afb: Landbowuuniversiteit Athene)
Nizetto: “Ons onderzoek toont de wijdverbreide aanwezigheid van microkunstoffen in Europese landbouwbodems aan met concentraties die hoog genoeg zijn om de bodemeigenschappen en gewaskwaliteit te veranderen.” Microkunststoffen zijn nu de meest verspreide verontreinigende stoffen in Europese landbouwbodems. In sommige gevallen kan de concentratie oplopen tot 0,1% van het gewicht van de bodem.
“De ophoping van kunststoffen in de bodem neemt toe. Zonder actie worden kritische drempels voor bodemgezondheid en voedselkwaliteit overschreden”, stelt de onderzoeker.
Polymere materialen worden in de landbouw komt op grote schaal gebruikt zoals in kassen, druppelirrigatie, kweekfolies, beschermende netten, polymere microinkapselingen voor langzaam vrijkomende meststoffen en pesticiden en met een polymeerlaagjes bedekte zaden.
Dat materiaal in de bodem kan ook in het menselijk lichaam terechtkomen. Een recent onderzoek toont aan dat microkunstofdeeltjes in de menselijke hersenen worden aangetroffen in concentraties die tot 0,3% van het gewicht van de hersenen bedragen. Dit komt waarschijnlijk door absorptie via de darmen. “Het beschermen van de bodem tegen plasticvervuiling is daarom direct gekoppeld aan het beschermen van onze gezondheid”, stelt Nizzetto.
EU
De conferentie in Brussel valt samen met het lopende debat in de EU over een nieuwe wet op bodemmetingen. Dat wetsvoorstel is bedoeld om de gezondheid van de bodem te beschermen, maar kunststofdeeltjes worden momenteel in de EU niet als een bedreiging gezien. De wetenschappers achter AgriFoodPlast vinden dit een tekortkoming en roepen op tot een wetswijziging, die cruciaal kan zijn voor het waarborgen van veilige en gezonde voedselsystemen.
Nizetto: “Bodems vormen een nationaal probleem, maar het voedsel dat erop groeit, overschrijdt nationale grenzen. We hebben een politieke verbintenis nodig om kwaliteitscontrole te waarborgen en producenten te beschermen die investeren in schone, duurzame voedselproductie.”
Bron: Alpha Galileo