Broeikaseffect kooldioxide groter dan gedacht

AardopwarmingTerwijl 2016 weer maand na maand warmterecords breekt, komen er berichten dat het broeikaseffect van CO2 tot nu toe is onderschat. De laatste jaren waren er juist berichten verschenen van onderzoek dat op lagere waardes uitkwam. Volgens het Britse blad New Scientist gaven de cijfers van 2014, 2015 en 2016 die in die rekenmodellen gebruikt werden een heel ander beeld.
Het Britse blad vroeg aan de onderzoekers die met die geruststellende mededelingen kwamen om de hoogterecords in temperaturen uit 2014, 2015 en 2016 mee te nemen, om te zien of de conclusie (minder broeikaseffect van kooldioxide) overeind zou blijven. Een van die onderzoeken voorspelde dat een verdubbeling van de CO2-concentratie in de atmosfeer een temperatuurverhoging van 1,3°C zou veroorzaken, minder dan eerder voorzien. Dat zou betekenen dat de mensheid nog steeds een kans had de aardopwarming binnen de beoogde grens van 2°C zou kunnen houden. Dat was voordat de gemiddelde aardtemperatuur de 1°C-grens passeerde in juli 2015 (boven de preïndustriële temperatuur, zie ‘Dilemma’). Als het onderzoeksmodel uit 2013 met dat gegeven werd gevoed, dan kwam de ‘som’ uit op 1,6°C, stelt Piers Forster van de universiteit van Leeds die aan dat onderzoek uit 2013 heeft deelgenomen. Als de gemiddelde aardtemperatuur in 2016 1,3°C daarboven ligt, dan zal de schatting dichter in de buurt van 2,1°C hoger liggen, stelt Forster, maar dat zou een overschatting kunnen zijn vanwege de nog heersende El Niño. “Misschien ligt 1,6°C dichter bij de waarheid.” Volgens hem ligt die waarde binnen de onzekerheidsgrenzen van zijn onderzoek. Zelfs voor de recente versnelling van de aardopwarming, hadden de resultaten van andere onderzoeken er al op geduid dat de schatting van de onderzoekers uit Leeds te laag was. Forster c.s. zouden de afkoelende effecten van andere vervuilende stoffen en deeltjes, zoals zwavelaërosolen, hebben onderschat.
In 2014 stelde Drew Shindell van de Duke-universiteit dat de onmiddellijke aardopwarming door een verdubbeling van de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer ergens rond de 1.7°C ligt. De NASA kwam het vorig jaar met hetzelfde resultaat en dit jaar komt Trude Storelvmo van de Yale-universiteit zelfs uit op 2°C. Het zou nog erger kunnen zijn. In geen van die studies zijn cijfers van na 2010 gebruikt. Zou dat wel het geval zijn dan schatten de betrokken onderzoekers dat ze iets hoger uit zouden komen. Shindell houdt het op 1,8 in plaats van 1,7°C. Storelvmo moet nog gaan rekenen.
Dat de schattingen maar iets hoger zijn, zou liggen aan het feit dat de rekenmodellen zo ontwikkeld zijn dat ze de invloed van kortetermijnvariaties van de temperatuur minimaliseren. “Nog zo’n paar jaar en het verhaal wordt anders”, zegt NASA-onderzoeker Gavin Schmidt. Als de snelle aardopwarming doorzet, met een kleine terugval volgend jaar als gevolg van La Niña, dan zullen alle schattingen aangaande het broeikasgaseffect aanzienlijk omhoog gaan, verwacht het Britse blad. ‘Meevallers’ lijken hierbij uitgesloten. Ook lagere waarden na de verdubbeling lijken niet erg waarschijnlijk.

In het laatste rapport van het klimaatforum was de schatting, mede op basis van Forsters’ onderzoek, enigszins lager gesteld: van 2 tot 4,5°C naar 1,5 tot 4,5°C. Dat gaf ontkenners van de mensgedreven klimaatverandering aanleiding te stellen dat de gevaren van de aardopwarming worden overdreven. Shindell denkt dat het klimaatforum die schatting in een volgend rapport weer naar boven zal aanpassen. Volgens Shindell kunnen we de hoge schattingen niet negeren. “Als we ons huis verzekeren houden we ook rekening met het ergste. Dat zouden we ook bij het klimaat moeten doen.”

Bron: New Scientist

Dilemma

Het CO2-gehalte in het voorindustriële tijdperk wordt geschat op 280 delen per miljoen. Het effectieve CO2-gehalte ligt nu op 490 dpm (daarbij zijn de broeikaseffecten van andere broeikasgassen als methaan en stikstofoxiden verdisconteerd). Daarmee liggen we 'op koers' om ver voor 2050 de 560-grens te overschrijden. Andere deeltjes in de atmosfeer zorgen echter voor afkoeling (minder opwarming). Het verwijderen van die deeltjes uit de atmosfeer zou de aardopwarming versnellen. Een heet dilemma.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.