Dwarslaesiepatiënt kan weer lopen hersenimplantaat en nieuwe ‘zenuwen’

Lopende dwarslaesiepatiënt

Een collage van de patiënt die een trap op loopt (afb: Grégoire Courtine et. al/EPFL)

Al eerder zouden patiënten met een dwarslaesie hebben kunnen lopen met behulp van een hersenimplantaat en elektroden ter vervanging van beschadigde zenuwbanen. Wat deze lopende dwarslaesiepatiënt zo bijzonder maakt zou liggen aan de digitale ‘brug’ die is toegepast om de functie over te nemen van beschadigde zenuwbanen. Bovendien zou die gezorgd hebben voor het herstel van het beschadigde ruggenmerg, zodat de patiënt ook (met krukken) kan lopen als de apparatuur uit staat.
De digitale brug tussen hersens en ruggenmerg is draadloos. De patiënt had de dwarslaesie tien geleden gekregen bij een fietsongeluk, waardoor het ruggenmerg bij de halswervels beschadigd werd. Hij had al eerder aan een proef deelgenomen om via elektrostimulatie het herstel van het beschadigde zenuwweefsel te bevorderen. Daartoe had hij elektroden geïmplanteerd gekregen. Daardoor kon hij lopen met ondersteuning van een rollator. Daar bleef het bij en dus werd besloten een stap verder te gaan.

In dat deel van de hersenschors dat voor de aansturing van beweging nodig is werden plaatjes geïmplanteerd met met elektroden om de hersensignalen op te nemen en door te geven. Die werden vervolgens draadloos naar het implantaat in het ruggenmerg doorgegeven en daar in elektrische pulsjes omgezet opdat via de zenuwbanen de juiste spieren werden geactiveerd.
Het hele geïmplanteerde systeem zou er ook voor gezorgd hebben dat het zenuwweefsel ter plaatse van de beschadiging zich enigszins herstelde. Hoewel het systeem pas bij een enkele patiënt is toegepast zou dat ook bij andere dwarslaesiepatiënten kunnen werken, denken de onderzoekers.

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.