De ziekte van Alzheimer (een vorm van dementie) is al tientallen jaren onderwerp van onderzoek, maar het lijkt er op dat dat nog steeds niet erg veel resultaat heeft opgeleverd. Zelfs de oorzaak van de ziekte is nog steeds onbekend. Beta-amyloïdeophopingen en tau-knopen vormen belangrijke kenmerken van die ziekte, maar of dat nu de oorzaken zijn van de ziekte of het gevolg is nog steeds niet bekend. Echte geneesmiddelen zijn er dan ook niet voor Alzheimerpatiënten.
Een advocatenkantoor, in de arm genomen door kleine aandeelhouders van Cassava Sciences, neemt contact op met Schrag, een Alzheimerdeskundige. De aandeelhouders vermoeden fraude bij het onderzoek. Schrag gaat wat wroeten in de literatuur en signaleert mogelijk verdachte manipulaties met beelden en gegevens. Die ontdekking wordt doorgegeven aan de Amerikaanse overheidsorganisatie van voeding en geneesmiddelen, de FDA. De advocaten vragen twee klinische proeven met simufilam stil te leggen. Dat wordt door de FDA afgewezen.
Vervolgens zijn er wel artikelen van Hoau-Yan Wang van de universiteit van New York en van Lindsay Burns, leidinggevende van Cassava Sciences, met een stofkam doorgespit. Dat heeft al geleid tot wijzigingen en waarschuwingen aan lezers, een voorstadium bij een verdacht artikel van terugtrekking.
Bedenkingen
PubPeer, waar je bedenkingen en vragen over publicaties kwijt kan, meldt dat er op- en aanmerkingen gemaakt zijn op 33 artikelen van (mede) Wang. Schrag heeft een dossier van 34 artikelen van onderzoekers die banden hebben met Cassava waar ernstige twijfels over zijn. Hij heeft al contact opgenomen met de gezondheidsorganisatie NIH, die tientallen miljoenen dollar in het onderzoek heeft gestoken in de afgelopen jaren. Als de fraude bewezen is dan zullen de fraudeurs het geld, in ieder geval deels, moeten terugbetalen. De baas van Cassava Remi Barbier, echtgenoot van Burns, wijst alle beschuldigingen van de hand. Volgens Alzheimerdeskundigen is simufilam een van de vele kandidaten die als geneesmiddel zijn en worden gepresenteerd, maar die uiteindelijk weinig effect hebben op het verloop van de ziekte.
Bron: Le Monde