Japan lonkt weer naar kernenergie elf jaar na de Fukusjimaramp

Afvoer van radioactieve grond rond kerncentrale in Fukusjima

Met radioactiviteit besmette grond rond de kerncentrales in Fukusjima werd afgevoerd, zonder veel effect

De rijke landen in de wereld zijn vrijwel geheel verantwoordelijk voor de dreigende klimaatcrisis (of misschien zitten we er al middenin), maar die landen weigeren effectieve maatregelen te nemen om die dreiging te keren door het verminderen van de waanzinnige overconsumptie in die landen.  Liever gokken ze op technische ‘oplossingen’ zoals het afvangen van kooldioxide en de inzet van ‘broeikasgasvrije’ kernenergie. De EU is zo zot geweest kernenergie voor ‘groen’ te verslijten en Japan richt de blik steeds vaker op kernenergie, zo’n elf jaar na de Fukusjimaramp. Kernenergie lijkt terug van (bijna) weggeweest..
Japan overweegt een nieuwe generatie kernreactoren te gaan bouwen en stilgelegde kerncentrales weer in gebruik te nemen. Eerste minister Fumio Kisjida heeft een werkgroep ingesteld hoe die nieuwe generatie kan worden uitgerust met nieuwe beveiligingssystmen om te bereiken dat Japan in 2050 klimaatneutraal is. Zijn ‘groene overgangsraad moet eind dit jaar verslag uitbrengen.
Volgens Kisjida is het energielandschap in de wereld na de Russische inval in Oekraïne drastisch veranderd en zal Japan zijn uiterst best moeten doen om noodsituaties te voorkomen. Na de kernsmelting in een aantal centrales in 2011 keerde Japan zich van kernenergie. Volgens Yasutosji Nisjimura, minister van economie en industrie, zullen alle opties moeten worden opengehouden om een stabiele energievoorziening te waarborgen. Onder de oties om dat te bereiken hoort volgens hem ook kernenergie.

Oorlog

Japan heeft de stap richting kernenergie gezet door problemen met de energievoorziening door de oorlog van Rusland tegen en in Oekraïne. Kisjida denkt dat de Japanse kiezer inmiddels milder is gaan denken over de inzet van kernenergie. Na de kernramp was de algemene teneur in Japan om af te komen van de kerncentrales.

Het bericht in de Britse Guardian meldt niets over de manier waarop Japan het kernafval die die centrales produceren veilig zal gaan verwerken en ook niets over het veiligheidsrisico dat een kerncentrale oplevert bij oorlogen, zoals nu in het Oekraïense Zaporitsja, en de schade die de winning van uraan veroorzaakt. De mensheid blijft fout op fout stapelen, telkens maar weer

Bron : the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.