Snel een vingerafdruk maken met fluorescentie

Een vingerafdruk op een stuk plastic.

Een vingerafdruk op een stuk plastic.

Je ziet ze zo voor je, die mensen van de technische recherche die met een kwastje en poeder op zoek gaan naar vingerafdrukken. Het schijnt, wel een persbericht van de Franse onderzoeksorganisatie CNRS me doen geloven, een nogal tijdvretende bezigheid te zijn. Samen met het Franse (!) bedrijf Crime Scene Technology hebben de Franse onderzoekers een nieuwe techniek ontwikkeld om vingerafdrukken op plaats delict op te sporen die sneller en goedkoper tot resultaat leidt. De methode maakt gebruik van fluorescentie. De Franse politie schijn geïnteresseerd te zijn, evenals de FBI en Scotland Yard.
Als iemand iets met zijn/haar vingers aanraakt, dan blijft op het aangeraakte een spoor achter van water, zout, vetten, aminiozuren en, mogelijk, DNA. De normale procedure is dan het aanbrengen van een cyanoacrylaatverbinding (superlijm, meestal ethyl-2-cyanoacrylaat). Dat reageert met de bestanddelen van de vingerafdruk en er ontstaat een witte afdruk die gefotografeerd wordt. Dat wordt natuurlijk lastig als de achtergrond ook licht/wit is. Dan kan er een kleurmiddel gebruikt worden, met als resultaat een fluorescerend beeld. Ook dat schijnt via verstuiving te gebeuren en niet, zoals ik dacht, met kwastjes. Het is een beetje lastig dat dat nare stofjes zijn en dat moet in een aparte opdampkast (een soort zuurkast) gebeuren, waarover lang niet elk politiebureau kan beschikken. Die extra procedure zou veel tijd in beslag nemen en bovendien de kwaliteit van het beeld kunnen verknoeien, met als eerste ‘slachtoffer’ de, eventuele, DNA-sporen.
Het mooiste zou natuurlijk zijn om de vingerafdrukken direct ter plekke fluorescerend te maken. Dat is nu precies wat de Franse onderzoekers hebben gedaan, overigens nadat die pogingen dertig jaar lang waren spaakgelopen, aldus het persbericht van de CNRS. De truc die de Fransen hebben uitgehaald is het cyanoacrylaat te combineren met tetrazine-familie, het kleinste molecuul dat fluorescentie vertoont. De tetrazine wordt samen met het cyanoacrylaat op de vingerafdruk aangebracht. Vervolgens kan dan met een simpele uv-lamp de afdruk worden bekeken en gefotografeerd. Kleurfilters kunnen het resultaat nog verder verbeteren. Het middel, Lumicyano gedoopt, zou het, eventueel aanwezige, DNA intact laten.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.