
De robotbij (afb: beeld uit video Harvard)
Je kunt natuurlijk zeggen dat het een knap staaltje van techniek is een vliegend machientje te maken dat maar een kwart gram weegt en zijn energie haalt uit minuscule zonnecelletjes haalt, maar waartoe dient het? Het dingetje is RobotBee genoemd. Is het ’t idee dat als we er voor zorgen dat de bijen uitsterven we natuur kunnen ‘helpen’ met in de fabriek gemaakte bijen?
De robotbij is geen wentelwiekje maar heeft net als een echte bij vleugels. Daardoor is dit droontje stiller, wendbaarder en efficiënter dan een vliegrobot met wieken. Het systeem zou net zo efficiënt zijn als dat van de echte insecten. Het robotbijtje kan nog 70 mg aan lading meetorsen.
Voorlopig is het mechanische bijtje nog niet uitontwikkeld. Het heeft nog veel te veel licht nodig om rond te vliegen. Dat lukt nog niet met normaal zonlicht. Daar wordt aan gewerkt. De onderzoekers hebben het overigens niet over bestuiving, als ze het over mogelijk toepassingen hebben van het bijmachientje maar over communicatie of sensoren. Maar ja, je kunt ze altijd nog als bijen inzetten als we het voor elkaar hebben met de echte bijen…
Bron: bdw