Achteruitgang trekvogels wordt vooral veroorzaakt door de mens

Zomertortel

Zomertortel (afb: WikiMedia Commons)

Er woedt al jaren een heftige discussie over de vogeldoden die windenergie veroorzaakt (terwijl zelden wordt berekend hoeveel vogels overlijden door botsingen met auto’s of gebouwen), maar vogels krijgen ook op andere terreinen te maken met de verwoestende ‘vindingrijkheid’ en expansiedrift van de mens. Wereldwijd gaat het aantal trekvogels achteruit, doordat ze van de wijs gebracht worden door de veranderingen in het landschap die de mens onvermoeibaar realiseert in de vorm van wegen en bebouwingen maar ook doordat ze zich tegen objecten doodvliegen of worden neergeschoten, zo blijkt uit onderzoek van ook satellietgegevens boven Europa, Afrika en West-Azië. Wegen, gebouwen, hoogspanningskabels en windmolens om maar een paar menselijke konterfeitsels te noemen zijn naast de groeiende wereldbevolking (en de gevolgen daarvan) en de jacht mede schuldig aan het teruglopen van het aantal trekvogels. “Trekvogels hebben daar meer last van dan niet-trekkers”, zegt James Gilroy van de universiteit van East-Anglia in het VK. Hoe dat komt was niet bekend. Wij wilden uitzoeken door welke menselijke activiteit een trekvogel in zijn leven het meest last van heeft.”
De onderzoekers vonden zestien door de mens gecreëerde oorzaken. Op basis van de satellietbeelden konden ze ook aangeven wat het gevolg was van de jacht in/boven Europa, Afrika en West-Afrika voor de trekvogels per regio. De onderzoekers betrokken ruim honderd trekvogels in hun onderzoek, waarvan de meeste snel in aantal achteruitgaan zoals de tortelduif (zomertortel) en de gewone koekoek.

De onderzoekers keken ook naar de relatie tussen die bedreiging en de vogeltellingen tussen 1985 en 2018 in Europa (PEMCBS). “Veranderingen door mensen aan het landschap zijn verantwoordelijk voor de achteruitgang van meer dan honderd vogels die tussen Europa, West-Azië en Afrika trekken’, zegt medeonderzoekster Claire Buchan. “Dan hebben we het over wegen, gebouwen, hoogspanningslijnen, windmolens, alles wat niet natuurlijk is.”
“Waarschijnlijk het grootste effect heeft het als de vogels zich doodvliegen tegen objecten of als je neergeschoten worden. Dat zie je direct terug in de daling van het aantal broedparen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.