Vleermuizen schijnen geen last te hebben van besmettingen met het coronavirus. Op de een of andere manier zouden ze een bepaald moleculaire mechanisme bezitten dat de dieren daarvoor behoedt, zo speculeren onderzoekers van, onder meer, het Pasteurinstituut in Parijs.
De proeven werden uitgevoerd met cellen van diverse vleermuissoorten. Al jaren was de afweer van vleermuissoorten tegen virusbesmettingen bekend. Bij vleermuizen schijnt het afweersysteem altijd in een soort vooralarmfase te verkeren, waardoor dat sneller kan reageren op virusbesmettingen. Voor de meeste zoogdieren zou dat voor ontstekingen zorgen, maar daar schijnen vleermuizen geen last van te hebben.
Het bleek dat geen van de cellen, die direct van vleermuizen afkomstig waren, last had van een coronabesmetting, ook niet als die aantoonbare hoeveelheden van het ACE2 bevatten. Dat is een eiwit dat dient als virusreceptor. Bij mensen bindt het piekeiwit van het virus zich aan aan dat eiwit. Het bleek dat menselijk ACE2 die barrière ophief. Kennelijk hadden de vleermuizen een extra afweer tegen vele virusbesmettingen opgebouwd in de loop van de evolutie.
“Wij willen weten hoe chiropteranen (vleermuizen, dus; as) zich hebben aangepast aan virusbesmettingen”, zegt Jordi Serra-Cobo van de universiteit van Barcelona. Nogal wat zoönotische virussen (virussen die van dieren overstappen op mensen; as) circuleren onder vleermuizen zonder dat die symptomen vertonen.”
64 miljoen jaar
“Tijdens hun evolutionaire ontwikkeling van 64 miljoen jaar heeft er een co-evolutie tussen virussen en vleermuizen plaatsgevonden”, legt de viroloog uit. “Een van die aanpassingen is die voor het coronavirus. Het bestuderen van de evolutionaire aanpassingen is van groot belang, aangezien dat medische toepassingen kan opleveren.” Verder gaat het persbericht niet. Wat die vleermuisaanpassing is vertelt het verhaal niet, een tikje teleurstellend.
Bron: Science Daily