India, het land met op een na de grootste bevolking ter wereld, zou in 2050 een geheel groene elektriciteits-voorziening kunnen hebben, zo blijkt uit een Fins onderzoek. Volgens de onderzoekers van twee Finse universiteiten en de onderzoekorga-nisatie VTT hoeven ontwikkelingslanden met een overmaat aan hernieuwbare energiebronnen (zon) niet het pad van de westerse landen te volgen, waar de stijging van de welvaart leidde tot verhoging van de uitstoot van milieuschadelijke stoffen. De ontwikkelingslanden kunnen een route nemen die rechtstreeks afstevent op een groen systeem en die korte route is nog goedkoper ook, aldus de opstellers van het rapport.
Het voorgestelde nieuwe systeem voor India zou geheel gebaseerd zijn op zonne-energie en batterijopslag: zonnecellen voor overdag en de batterijen voor de energie die ’s avonds wordt gebruikt. “De mogelijkheid dat een land als India in dertig jaar een volledig hernieuwbaar elektriciteitssysteem kan hebben dat voordeliger is dan het huidige systeem, laat zien dat ontwikkelingslanden de emissie-intensieve fase in hun economische ontwikkeling kunnen overslaan”, zegt onderzoeker Pasi Vainikka van de Lappeenranta-universiteit.
De moesson gooit wat roet in het eten. De moessonperiode, de natte periode, is het enige deel van het jaar dat de zon in India er minder door komt. Dat dipje zal moeten worden opgevangen door wind- en waterkracht, stellen de onderzoekers.
Het voorgestelde elektriciteitssysteem zou goedkoper zijn dan het systeem dat India nu heeft. Daarin wordt vooral kolen gestookt. In het groene systeem zou een megawattuur (MWu) omgerekend in 2050 52 euro kosten. Nu kost een MWu 57 euro. Ik ga hierbij vanuit dat bij de berekening van die bedragen is verdisconteerd dat er tussen die twee systemen ruim dertig jaar zit.
Prosumenten
Om dat groene doel te halen moet India (uiteraard) investeren in zon- en windenergie. De onderzoekers schatten die investering op zo’n 3,38 biljoen euro. Daarbij is rekening gehouden met een sterke groei van de vraag naar energie: van 1,72 miljard MWu in 2015 naar zo’n 6,2 miljard in 2050.
In het ‘Finse’ systeem zijn de mensen en bedrijven zowel verbruikers als producenten, de, wat de onderzoekers, prosumenten hebben genoemd. Prosumenten zouden in 15% tot 20% van de vraag naar (elektrische) energie kunnen voorzien. Dat zou ook een snellere weg naar een groene toekomst zijn dan als die alleen zou afhangen van de reguliere energieproducenten. “Prosumenten van zonne-energie hebben een belangrijke functie bij de overgang naar een duurzaam energiesysteem”, stelt medeonderzoeker Christian Bayer.
Bronnen (van de onderzoekers): Publications: The Demand for Storage Technologies in Energy Transition Pathways Towards 100% Renewable Energy for India, http://bit.ly/2vSldF1; Electricity system based on 100% renewable energy for India and SAARC, http://bit.ly/2wmRUd0 ; Solar-Wind Complementarity with Optimal Storage and Transmission in Mitigating the Monsoon Effect in Achieving a Fully Sustainable Electricity System for India, http://bit.ly/2xcwVdP en Role of solar PV prosumers in enabling the energy transition towards a fully renewables based power system for India, http://bit.ly/2xaP2Ab
Bron: Science Daily