Heeft de lithium(ion)batterij haar langste tijd gehad?

natriumbatterijen

Natriumbatterijen (afb: Tiamat)

Al een tijdje wordt er gewerkt aan de natriumbatterij als opvolger van de lithium(ion)batterij, maar soms blijven zaken hun ‘leven’ lang een belofte zoals perovskietcellen als vervangers van de siliciumzonnecellen. Nu lijkt er echter schot in te komen als het Frans bedrijfje Tiamat de handschoen lijkt op te pakken. Grootschalige (?) productie is voorzien in 2025.
De lithiumbatterij is tegenwoordig de bovenliggende partij als het gaat om energieopslag, maar een groot probleem is de beperkte beschikbaarheid van dat metaal en de vaak desastreuze manieren die gebruikt (moeten?) worden voor de winning van dat element. Inmiddels lijkt er al een jacht gemaakt te worden op winplaatsen van lithium. Dat ligt met natrium een tikje gemakkelijker. Alle oceanen en zeeën zitten boordevol natrium (NaCl, natriumchloride, is zeezout). Deze maand komt er in ieder geval een schroevendraaier op de (Franse) markt met een natriumbatterij van Leroy-Merlin.

De batterij werkt niet anders dan de lithiumionbatterij (waarom zou die ook?). Alleen bestaat de anode uit natriumatomen. Die verliezen elektronen, die vervolgens naar, als ie gebruikt wordt uiteraard, de kathode verhuizen via een extern stroomkring. Die kathode bestaat uit verbindingen die de ontstane natriumionen aantrekken. Als de batterij wordt opgeladen draait dit ‘circus’ weer de andere kant op en verhuizen de natriumionen als natriumatomen weer naar de anode.

Voordelen boven lithium

Een belangrijk voordeel van de natriumbatterij is dat die, zoals al gesteld, geen lithium meer nodig heeft. Natriumbatterijen zouden ook langer meegaan: tien jaar tegen drie tot vier jaar. Ze zouden veiliger zijn, maar metallisch natrium reageert als zeer onedel metaal nogal heftig (merkt deze leek op; as). Natriumbatterijen zouden tien keer sneller opladen dan lithiumbatterijen.
Voor Tiamat, de naam voor een godin uit de Babylonische mythologie, is de volgende stap de opening van een fabriek in Amiens. Die zou in 2025 met de industriële productie moeten beginnen. Elders op de wereld staan andere bedrijven in de startblokken.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.