Amerikaans klimaatrapport luidt de noodklok

Rokende schoorstenen van staalfabrieken in Qian'an in Noord-China

Rokende schoorstenen van staalfabrieken in Qian’an in Noord-China (foto: dpa)

In een klimaatrapport van dertien Amerikaanse overheidsdiensten werd eind vorig week  de noodklok geluid, geheel in afwijking van wat ene Trump daarover zegt. De aardopwarming zal leiden tot een achteruitgang van het milieu, van de gezondheid, de voedselvoorziening en leidt tot een krimp van de Amerikaanse economie aan het eind van deze eeuw met 10% als er niet snel de nodige maatregelen worden genomen. Dat laatste is erger dan de depressie eind jaren twintig van de vorige eeuw heeft teweeggebracht. De grote bosbranden die momenteel in Californië woekeren zouden een waarschuwingssignaal zijn.
“Er is een vreemde tegenstelling tussen dit rapport, uitgegeven door de overheid, en het beleid van het Witte Huis”, zegt zegt Philip Duffy van het Woods Hole-onderzoekscentrum. Onderzoekers die aan het rapport gewerkt hebben stellen dat de overheid niet geprobeerd heeft in te grijpen, maar dat de dag van de presentatie, een dag na dankzeggingsdag (afgelopen donderdag), aangeeft dat de regering Trump er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan wil geven. Toch denken deskundigen dat het rapport een sterk wapen zal zijn in de ontmanteling door Trump van de milieu- en klimaatwetgeving.
Het rapport is het tweede deel van een nationale klimaatbeoordeling die de federale overheid elke vier jaar wettelijk verplicht moet produceren. Het eerste deel verscheen vorig jaar. Het vorige rapport verscheen in 2014. Dat stelde met een grote mate van zekerheid, maar minder precisie wat de economische kosten betreft, welke gevolgen de aardopwarming al zou hebben gehad. Het rapport voorspelde een groeiend gebrek aan water, vaker hoosbuien, hittegolven en natuurbranden. Voor Obama zou dat de onderbouwing voor zijn klimaatbeleid zijn geweest, stelt de New York Times, maar ik kan me herinneren dat deze Nobelprijswinnaar voor de vrede tijdens een VN-klimaatconferentie in Kopenhagen nogal eens dwars ging liggen. Pas op het eind van zijn regeerperiode leek hij overtuigd van het dreigende gevaar van de aardopwarming.

In het rapport wordt een prijskaartje gehangen aan de gevolgen van de aardopwarming: 141 miljard dollar voor warmtegerelateerde overlijdens, 118 miljard voor de zeespiegelstijging en 32 miljard voor schade aan de infrastructuur tot het eind van deze eeuw, om maar wat cijfers te noemen. In het rapport wordt benadrukt dat wat er in werkelijkheid gaat gebeuren sterk afhankelijk is hoe snel en daadkrachtig de reactie is.

Oplossingen

De opstellers noemen de drie belangrijkste oplossingen om erger te voorkomen: geef de uitstoot broeikasgassen een prijs, stel regels op voor een uitstootplafond en steek meer geld in de ontwikkeling van schone energie. Dat zijn overigens oplossingen die niet in een handomdraai zijn te realiseren.

Volgens een commentaar van het Witte Huis wordt er in het rapport uitgegaan van het extreemste scenario. Naar verwachting zal een volgend rapport een ‘uitgebalanceerdere weergave’ bevatten, aldus het huidige hoofdkwartier van roverhoofdman Trump. Volgens het rapport zijn er nu al overal tekenen van wat grotere aardopwarming ons zal brengen. Daaraan zal geen deel van Amerika (van Alaska, Californië, Puerto Rico en de Maagdeneilanden) kunnen ontkomen.
De landbouw is de economische sector die waarschijnlijk het zwaarst zal worden getroffen door klimaatverandering. “Stijgende temperaturen, extreme hitte, droogte, natuurbranden en wolkbreuken zullen steeds vaker voorkomen en die zullen de landbouwopbrengst in de VS ernstige schade berokkenen”, schrijven de opstellers. “Naar verwacht zullen de problemen met de gezondheid van het vee groeien, zullen de oogsten en kwaliteit dalen in de VS en daarbuiten.” De onderzoekers voorspellen dat in 2050 met hogere temperaturen en veranderingen in de neerslag de landbouwproductie van met midwesten zal dalen tot het niveau van de jaren 80.

Overstromingen

Het midwesten en het noordoosten van de VS zullen vaker te maken krijgen met overstromingen, verwachten de opstellers. Het zuidwesten daarentegen zal te maken krijgen met nog meer droogtes dan waar het nu al mee kampt. Natuurbranden zullen ook steeds vaker buiten het zuidwesten voorkomen, dat al langer met die problemen te maken heeft.

“De veronderstelling dat de huidige en komende klimaatomstandigheden op die van gister lijken is niet langer houdbaar”, stellen de onderzoekers. Ze erkennen dat er onvermijdelijk onzekerheden kleven aan exercities die zoveel jaren vooruitkijken, maar de klimaatverandering tot nu volgt toch wel degelijk de voorspelling, vinden ze. De cruciale variabele waar het allemaal om te doen is, de broeikasgasuitstoot, blijft maar groeien.

Bron: the New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.