Algen in druppeltjes produceren waterstof

Waterstofalgen

De algen in het druppeltje produceren waterstof, maar de ‘beschermende bacteriën daar omheen kooldioxide (afb: Nature)

Algen produceren net als planten zuurstof. Het schijnt echter dat als ze in waterdruppeltjes worden verspreid ze waterstof gaan produceren. Een broodje aap of reëel? De techniek zal nog wel wat bijgeslepen en verder ontwikkeld moeten worden, stellen de onderzoekers. De bacteriën in dit proces produceren overigens wel kooldioxide.
Waterstof zou de de brandstof van de toekomst zijn, maar ik heb daar zo mijn vragen over. Een lastig probleem is, onder meer, dat het nogal wat energie kost om waterstof te produceren. Er zijn bacteriën die dat doen, maar dat schijnt niet eht een succes te zijn. De meeste waterstof die we nu gebruiken wordt met behulp van veel elektrische energie vrijgemaakt. Onderzoekers van de universiteit van Bristol in Wales denken met hun ‘algenfabriekjes’ de ideale oplossing gevonden te hebben. Die produceren in waterdruppeltjes bij daglicht waterstof.
In de druppeltjes zitten zo’n tienduizend algencellen. Hoe verder je in die druppeltjes doordringt hoe lager het zuurstofgehalte. Daar worden de hydrogenases actief, enzymen die waterstof produceren.
Per milliliter water heb je dan een kwartmiljoen van die fabriekjes. Om het vrijkomen van waterstof te stimuleren, bedachten de onderzoekers dat het dienstig was deze druppeltjes met leven te omhullen met een dunne bacterieschil. Die bacteriën moeten de zuurstof vasthouden om zo de activiteit van de hydrogenases te stimuleren.

Milieu

“Die aanpak om waterstof te produceren is in potentie niet milieuschadelijk”, meldt Stephen Mann in een persbericht. Volgens zijn collega Xin Huang van het technologisch instituut in Harbin (China) is de methode simpel en flexibel. “Die kan opgeschaald worden zonder de levensvatbaarheid van de cellen te schaden, maar ook voor andere producten gebruikt worden zoals alcohol.” Toch zal nog bewezen moeten worden dat deze methode ook op grotere schaal werkt. Maar al te vaak blijkt wat in het lab werkt niet werk in de industriële praktijk. Tikkeltje vervelend is ook dat de bacteriën die in dit proces gebruikt worden om zuurstof af te vangen wel het broeikasgas kooldioxide produceren…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.