Met behulp van een verfijnde mri-techniek (imrf) zou voor het eerst het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer in de menselijke hersenen zijn waargenomen door medisch onderzoekers van de Amerikaanse Columbia-universiteit. Al eerder was bekend dat de ziekte zijn aanvang heeft in de zogeheten entorinale schors , een soort TomTom in onze hersenen, en zich van daar uit naar andere delen van de hersenen verspreidt.
Ondanks uitgebreid onderzoek, is er toch nog maar steeds erg weinig bekend over deze ziekte. Dit Amerikaans onderzoek heeft iets meer duidelijk gemaakt over waar de ziekte precies in de hersenen ontstaat. Al een aantal jaren is bekend dat de ziekte begint in de entorinale schors, een gedeelte van de hersenen dat onder de hippocampus ligt. Leidend onderzoeker Scott Small. “We hebben de ziekte in een zeer vroeg stadium kunnen ontdekken bij een aantal patiënten. Bij twaalf patiënten hebben we een vermindering van de toestroom van bloed naar de hersenen gezien, een aanwijzing van het voortschrijden van de ziekte. Een deel van de entorinale schors (het laterale gedeelte) wordt aangetast en vervolgens andere delen van de hersenen, met name dat andere deel van de entorinale schors (het pariëtale gedeelte), waardoor geheugen en oriëneringsvermogen worden aangetast.”
Bij het ontwikkelen van de ziekte komen twee eiwitachtige stoffen in beeld: beta-amyloïde en tau-eiwitten. Uit studies bij muizen is duidelijk geworden dat als beide spiegels in het lichaam verhoogd zijn er een grote kans bestaat op aantasting van de laterale entorinale schors. “Die is heel gevoelig voor Alzheimer, want daar verzamelt zich normaal al tau-eiwit”, zegt mede-onderzoekster Karen Duff. “Als dan ook de hoeveelheid beta-amyloïdes toeneemt kan dat het begin van Alzheimer betekenen.” “Nu vast staat waar de ziekte begint en die is te volgen, is te hopen dat we met vroegtijdig ingrijpen de ziekte kunnen voorkomen, voordat die de hersenen verder aantast”, voegt Small daar aan toe.
Bron: Futura-Sciences