Klok van de dag des oordeels staat op twee voor twaalf

De eerste atoomproef vond plaats op 16 juli 1945

Op 16 juli 1945 vond de eerste atoomproef plaats. De katastrofeklok werd voor het eerst in 1947 gepresenteerd

Het einde van de (menselijke) wereld is nooit dichterbij geweest dan nu. 1953 was het ook kantje boord toen Amerika en de Sovjetunie hun atoomwapens testten, aldus het bulletin van de verzamelde atoomgeleerden. Volgens die geleerden staat de klok van de dag des oordeels op twee minuten voor middernacht. Reden voor de atoomfysici de klok nog wat verder naar de fatale 12 uur middernacht te verschuiven zijn de toenemende nucleaire dreigingen en het ‘op hol slaande’ klimaat, aldus voorzitter Rachel Bronson van het bulletin op een persconferentie in Washington.

Bronson wees op spanningen in de Zuid-Chinese Zee, de moeizame relatie tussen India en Pakistan, de militaire activiteiten van Rusland en de onbesuisde retoriek van bepaalde ‘wereldleiders’ (je mag zelf raden wie daarmee bedoeld wordt). De precaire stand van de klok houdt ook verband met de zorgen dat massavernietigingswapens opzettelijk of per ongeluk kunnen worden gebruikt, aldus het Bulletin.
Noord-Korea heeft zijn kernwapenontwikkeling in een hogere versnelling gezet, ondanks resoluties van de VN-veiligheidsraad. De babbels van Trump en Kim doen daar ook nauwelijks goed aan. Washington en Moskou weigeren te praten over hun kernwapenvoorraad. Trump heeft wel de atoomovereenkomst met Iran verworpen, maar hij is niet met een alternatief gekomen.

Klimaat en web

Ook de aardopwarming draagt volgens het Bulletin bij aan de nadering van een mondiale katastrofe. Wel zijn de atoomgeleerden blij dat, buiten de VS, de landen hun voornemens hebben uitgesproken het klimaatakkoord van Parijs tot een succes te maken.
Naast de atoomdreiging en aardopwarming noemt het bulletin ook de groeiende ‘oorlogshandelingen’ op het wereldwijde web een punt van grote zorg. Misbruik van informatietechnologie zou leiden tot minder vertrouwen in de politiek, de media en wetenschap. Ook hier duikt weer de term ‘nepnieuws’ op alsof dat een nieuw fenomeen is. Er zullen ‘wapens’ moeten worden gevonden om de agressie op internet te bestrijden, vinden de atoomgeleerden.

Ondanks al die duistere dreigingen schijnen de atoomgeleerden toch hoop te hebben. Sedert de instelling van de katastrofeklok in 1947 zijn de wijzers 23 keer verschoven, maar niet altijd in de richting van die fatale 24.00 u. In 1991 na de beëindiging van de koude oorlog verschoven de wijzers zelfs naar 17 voor 12.

De atoomgeleerden bevelen een aantal acties aan die de wereld verder weg van de afgrond kunnen brengen, zoals het stoppen van de raketproeven in Noord-Korea, het afsluiten van een atoomakkoord met Iran en het veergroten van de inspanningen om de broeikasgasuitstoot terug te dringen. In het Bulletin wordt Trump opgeroepen zijn opruiende taal tegenover Noord-Korea te matigen. Amerikaanse burgers zouden van hun regering moeten eisen dat ze zich gaat inspannen een klimaatramp te voorkomen. De gewone burger zou het voortouw moeten nemen.
Tja, maar dat zijn nu juist de problemen. Kim en Trump zijn geen redelijke mensen en tot een klimaatakkoord komen wil nog niet zeggen dat we daarmee ook echt aan de gang gaan… In Nederland hebben we dat klimaatakkoord ook getekend, maar we praten nu vrolijk over het uitbreiden van het vliegverkeer op Lelystad, in plaats van het beperken van die smerige bedrijfstak. Ook stopt de Nederlandse overheid met de belastingfaciliteiten bij de aanschaf van zonnepanelen. Tussen voornemen en uitvoering staan mensen en blindgangers in de weg….

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.