“Dit is voor het eerst dat er gebruik gemaakt is van de hersencelcode of het geheugenpatroon, in feite het ‘aanhaken’ bij die code, om het geheugen beter te laten werken, een belangrijke eerste stap om geheugenverlies te herstellen”, zegt onderzoeker Robert Hampson.
Het onderzoek richtte zich op de verbetering van het episodisch geheugen, de herinnering aan persoonlijke gebeurtenissen, dat wordt aangetast door, onder meer, de ziekte van Alzheimer of door een beroerte. Daarbij gaat het om zaken als waar heb je je fiets neergezet. We noemen dat vaak het kortetermijngeheugen (tegenover het langetermijn- of referentiegeheugen)
De proefpersonen leden aan epilepsie. Ze werkten mee aan het inkaartbrengen van hun hersens, waarbij geïmplanteerde elektroden werden gebruikt. De geheugenprothese beïnvloedde de vuurpatronen van neuronen in de hippocampus van acht patiënten. De hippocampus is betrokken bij het vastleggen van nieuwe ervaringen.
De onderzoekers maten de vuurpatronen van de hersencellen als de proefpersonen bezig waren met het uitvoeren van een geheugenopdracht. Die kregen een eenvoudig beeld zoals een zwart blok te zien, waarna ze dat beeld later moesten terugvinden tussen vier of vijf plaatjes.
Die vuurpatronen, de code zoals de onderzoekers die noemden, bij de juiste antwoorden werden geanalyseerd. Tijdens de geheugentaak speelden ze met de hersenprothese de juiste code af. Daardoor scoorden de proefpersonen 37% beter dan zonder.
De proef werd herhaald met ingewikkelder plaatjes. De wachttijd tussen het tonen van de eerste foto en de fotoreeks werd verlengd tot 75 minuten. Ook daarbij werd de prothesetruc uitgevoerd. Het resultaat: een 35% betere score.
Geheugeninhoud
Hampson: “We hebben laten zien dat we verbinding hadden met de geheugeninhoud en dat we dat geheugen bij de patiënt konden verbeteren. Zelfs als iemands geheugen is aangetast dan is het mogelijk de vuurpatronen van de neuronen te achterhalen die horen bij een juiste geheugenvorming en die te onderscheiden van een onjuiste. Zo kunnen we het geheugenvorming van nieuwe ervaringen mee helpen vormen, niet als vervanging maar als verbetering.”
Hij hoopt dat in de toekomst het mogelijk wordt specifieke herinneringen levend te houden zoals waar iemand woont of hoe de kleinkinderen er uit zien als dat soort herinneringen door wat voor een oorzaak dan ook verdwijnen. Met dit soort technieken kun je iemand dus hoogstwaarschijnlijk ook valse ‘herinneringen’ aansmeren. Dat idee kwam bij me op toen ik las dat DARPA dit onderzoek heeft gefinancierd. DARPA is de onderzoek van het Amerikaanse defensieapparaat.
Bron: Science DailyScience Daily