‘Poreuze’ verf houdt gebouwen e.d. koel

Verf koelt gebouwen e.d.

Rechts is te zien wat het verschil in temperatuur is tussen muur en met ‘koele verf’ bestreken plaat (afb: Columbia-universiteit)

Ik dacht dat ik het verhaal eerder gehoord had, maar heb het niet kunnen vinden, vandaar dat ik het toch maar vermeld. Dat verhaal is niet geheel zonder belang in een opwarmende wereld: een koelende, want zonreflecterende (polymeer)verf.  Op een gebouw gesmeerd zou dat aanzienlijk koeler zijn dan zonder verf. Dat bespaart energievretende luchtkoelers (als het verhaal klopt).

Onderzoeker Yuan Yang van de Columbia-universiteit (VS) en medeonderzoekers hebben een koele verf gemaakt uit water, aceton en uit (hou je vast) polyvinylideenfluoride-co-hexafluorpropeen. Als de verf droogt dan laten de verdampende vloeistoffen (water en aceton dus) poriën achter in de polymeerlaag. Deze met lucht gevulde holtetjes. in de orde van nanometers maar ook micrometers, weerkaatsen meer dan 96% van het invallende zonlicht. Tot nu toe zouden ‘koele verven’ niet verder gekomen zijn dan 85%.

Poreus

De poreuze structuur zorgt er ook voor dat de warmte makkelijker ontsnapt dan bij een dichte polymeerstructuur. Bij veldproeven in het meestal bloedhete Phoenix (Arizona) bij heldere hemel 6ºC koeler dan de omringende lucht. De verf laat zich heel wat diverse ondergronden smeren, zodat ook vliegtuigen, auto’s en andere objecten voor de verfkoeling in aanmerking komen.

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar dehttps://nl.wikipedia.org/wiki/Phoenix_(Arizona) belangrijkste vraag is natuurlijk wat die verf bespaart op de energiekosten voor luchtkoeling.

Bron: Science News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.