Het Europees Parlement behandelt op het ogenblik voorstellen om de zogeheten webneutraliteit te waarborgen, maar volgens critici zijn er zo veel uitzonderings-gevallen dat die webneutraliteit alles behalve gegarandeerd wordt door de voorgestelde regels. In ‘Europa’ wordt gezegd dat de afzonderlijke lidstaten zelf nog bepalingen kunnen toevoegen aan de regels, maar de vraag is natuurlijk of dat zal gebeuren. De discussie lijkt als twee druppels water op de discussie die in Amerika speelt over de regels rond de waarborging van de webneutraliteit.
Webneutraliteit betekent dat de internetaanbieders niet gaan morrelen aan de doorvoersnelheid op het wereldwijde web, laat staan dat ze bepaald dataverkeer zouden gaan blokkeren. Sommige aanbieders zouden graag de mogeljkheid hebben bepaalde klanten (webstekken) hogere transportsnelheden te verkopen. Web- of netneutraliteit zou, onde meer, moeten voorkomen dat nieuwkomers achtergesteld worden bij de internetbedrijven die al actief zijn, waarmee die nieuwelingen, vaak, in een kansloze positie terechtkomen. Volgens critici, waaronder internet’uitvinder’ Tim Berners-Lee en bedrijven als Netflix en reddit, is het EU-voorstel een aanfluiting, omdat dat vol zit met uitzonderingen. Zo zouden ‘gespecialiseerde diensten’ een uitzonderingsbehandeling kunnen krijgen. Daarnaast krijgen aanbieders de mogelijkheid om het verkeer te versnellen of te vertragen als er verstopping dreigt. Onduidelijk is welke maatstaven daarbij gelden. In de VS speelt dezelfde discussie, maar vooralsnog lijken de aanbieders geen misbruik te maken van die mogelijkheden, hetgeen niet wil zeggen dat ze dat niet ooit zullen doen.
Aanbieders en telecombedrijven klagen echter dat de EU het web te veel wil reguleren en dat die regelgeving innovatie in de weg staat. In het Europees Parlement wordt gezegd dat de aanbieders geen gespecialiseerde diensten mogen aanbieden als dat betekent dat de bandbreedte en snelheid voor gewone internetgebruikers en webstekken zou worden beperkt. Bovendien zou elke lidstaat de vrijheid hebben om de regels op een aantal punten te wijzigen. Mij lijkt het vooral Europees broddelwerk, waar de Tweede Kamer nog een puntje aan kan zuigen.
Bron: Washington Post