Volgens een nieuw VN-rapport zullen de landen veel meer moeten doen dan beloofd in Parijs in 2015 om klimaatrampen te voorkomen. Nieuwe belastingen op fossiele brandstoffen, investeringen in schone energie en straffere maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen zijn nodig om de opwarming niet boven de 2°C uit te laten komen. Het zou om een verdrievoudiging van de in Parijs beloofde inspanningen gaan. Ook zal er een einde moeten komen aan de subsidiëring van fossiele brandstoffen.
Gunnar Luderer, een van de opstellers van het rapport en werkzaam bij het klimaatinstituut in Potsdam (D), stelt dat er een groot gat zit tussen woorden en daden, tussen wat de landen afspreken en de maatregelen die worden genomen om die afgesproken doelen te bereiken. Ondertussen zijn in Frankrijk en ook België veel burgers in opstand gekomen tegen de verhoging van de benzineprijzen (de ‘gele hesjes’). “Alleen een snelle ommekeer kan helpen. De uitstoot moet in 2030 met een kwart omlaag om onder de 1,5°C opwarming te blijven en met 50% om onder de 1,5°C opwarming te blijven.” Dat eerste scenario zou neerkomen op een op een verdrievoudiging van de inspanningen.
Zoals gemeld stijgt de broeikasgasuitstoot nog steeds en het helpt ook niet dat na de VS ook Australië en, onlangs, Brazilië hebben laten weten niet meer mee te willen doen (al dan niet officieel). Er zijn bemoedigende ontwikkelingen, zoals grotere investeringen in duurzame energie, maar die zijn onvoldoende voor de afgesproken doelen.
“De wetenschap is duidelijk. De overheden zullen sneller moeten bewegen en met grotere aandrang. We voeden het vuur, terwijl de blusmiddelen binnen handbereik zijn”, zegt Joyce Msuya, onderdirecteur van de VN-milieuorganisatie. De uitstoot heeft de ‘historische hoogte’ bereikt van 53,5 gigaton kooldioxide per jaar en er zijn geen tekenen dat de daling inzet.
Het rapport verschijnt een dag nadat Trumpie heeft verklaard niet te geloven in de conclusies van een overheidsrapport van zijn eigen Amerika. Vorige maand schetste het VN-klimaatforum nog de gruwelijke gevolgen van een opwarming van meer dan 1,5°C. Om dat doel te bereiken rest ons minder dan tien jaar.
Slechts 57 landen
Slechts 57 landen, goed voor 60% van de mondiale broeikasgasuitstoot, liggen op schema voor 2030. De waarschuwing komt vlak voor de klimaatbijeenkomst in Polen volgende maand. Volgens Jian Liu, hoofdwetenschapper bij de milieuorganisatie van de VN, waren verschillende maatregelen duidelijk en middelen die te bereiken beschikbaar. Het gaat om de wil ze door en/of uit te voeren. “Als overheden het idee omarmen om schone technologie te subsidiëren en fossiele brandstoffen te belasten, dan kunnen ze de juiste investeringen in de energiesector sturen en de koolstofuitstoot aanzienlijk terugbrengen. Als alle subsidies op fossiele brandstoffen zouden worden afgeschaft, dan kan de uitstoot in 2030 met 10% omlaag.”
Maak de uitstoot van koolstof(dioxide) duurder is een te nemen maatregel, maar in Frankrijk en België kun je zien wat de reactie van veel mensen is: Hallo, je komt wel aan mijn eerste levensbehoefte (de auto). Emissiehandel is een goed instrument, maar dan moet de prijs hoog genoeg zijn om effect te hebben. Nog steeds is de koolstofuitstoot vrij strak verbonden met de economische ontwikkeling: hoe meer die ‘floreert’ hoe groter de uitstoot (e.o.).
We zijn te afhankelijk van fossiele brandstoffen en de wil dat te veranderen lijkt niet bijster groot gezien ook de reactie van de Nederlandse regering op de gerechtelijke uitspraak in de Urgenda-zaak, waarbij de regering aan haar klimaatafspraken wordt gehouden. Die stribbelt tegen tot aan de Hoge Raad. En die gele hesjes natuurlijk en Trumpie en Bolsonaro en ga zo nog maar even door….
Bron: the Guardian