Een aantal jaren geleden stierf een groot deel van de mensen die besmet werden met het ebolavirus, maar inmiddels vervaardigde vaccins blijken na inenting snel effect te hebben. Die vaccins zouden, stellen onderzoekers, ook gebruikt kunnen worden om te voorkomen dat mensen (ernstige) gevolgen van de besmetting zullen ondervinden. Overigens zijn deze vaccins alleen maar werkzaam bij de Zaïrevariant van het ebolavirus en niet bij de andere drie (bekende) varianten.
Al twee weken na inenting met de vaccins werden in het bloed antilichamen tegen het Zaïrvirus aangetroffen, wat wil zeggen dat dat doet waar het voor gemaakt is: het afweersysteem wapenen tegen het ebolavirus. Er zouden geen (ernstige) bijwerkingen zijn opgetreden, meldt een groep rond Mark Kieh in het wetenschapsblad New England Journal of Medicine. Veel gevaccineerden hadden wel minder zware klachten zoals een pijnlijke prikplek, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn of koorts. Die klachten zouden hooguit een paar dagen geduurd hebben.
De entstoffen werden getest in vier West-Afrikaanse landen (het virus schijnt uitsluitend in Afrika ‘op te treden’): Guinee, Sierra Leone, Liberia en Mali. Zo’n 1400 volwassenen en even zoveel jongeren namen aan de proefnemingen deel. De proefpersonen kregen deels het Zabdeno-vaccin en acht weken later Mvabea. Twee andere groepen kregen óf twee doses Ervebo óf slechts een dosis en twee maanden later een placebo. De rest van de proefpersonen kreeg twee keer een placebo.
Antilichamen
In de met vaccins ingeënte proefpersonen waren (dus) reeds na twee weken antistoffen tegen het virus aangetroffen. Die snelheid helpt om een snelle verbreiding van een virusbesmetting te voorkomen. Ook waren die antilichamen na een jaar nog aantoonbaar in het bloed van de gevaccineerden. De vaccins zijn niet getest op een ebolabesmetting, maar de aanmaak van de antistoffen zou een bewijs zijn van de werkzaamheid ervan. De ebola-entstoffen waren vooraf door de Wereldgezondheidsorganisatie beproefd op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Tegen drie andere (bekende) ebolavarianten bestaan vooralsnog geen vaccins.
Bron: der Spiegel