Trump tekent ‘kolendecreet’ bij de EPA

Trump tekent 'kolendecreet' bij de EPA

Trump tekent ‘kolendecreet’ bij de EPA onder applaus van mijnwerkers (afb: der Spiegel)

De Amerikaanse president Donald Trump wil de klimaatmaatregelen die onder zijn voorganger Obama zijn aangenomen het liefst meteen in een la stoppen, maar dat stuit op praktische bezwaren. Hij laat zich van zijn slechtste kant zien (andere heeft ie niet) door een decreet te ondertekenen dat een begin moet vormen van het einde van die maatregelen. Hij ondertekende het document omringd door applaudisserende mijnwerkers.  

Trump tekende het decreet tijdens zijn bezoek aan het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Het decreet is bedoeld om de uitstootnormen voor kolencentrales te versoepelen. Van alle fossiele brandstoffen produceren kolen de meeste kooldioxide per energie-eenheid. Hij zei de oorlog tegen kolen te willen beëindigen. Het decreet is vooral een aantasting van de schone-energiewet uit 2015. Die wet heeft als doel de door de energiesector veroorzaakte broeikasgassen te verminderen. De wet is overigens nooit van kracht geworden, aangezien ze door verschillende Amerikaanse deelstaten is aangevochten.
Met dit document geeft Trump te kennen dat de EPA zijn energieplannen dient te herzien. In een nieuw energieplan zouden kolen een vooraanstaande positie gaan innemen. Het energieplan van Obama zou hebben geleid tot sluiting van de meeste kolencentrales in de VS. Mede daardoor zou de totale broeikasgasuitstoot van de energiesector in 2030 32% lager moeten zijn geweest dan in 2005. De plaats van kolen zou moeten worden ingenomen door duurzame energie.

Klimaatakkoord van Parijs

Deze en andere klimaatmaatregelen zouden er voor moeten zorgen dat de VS zijn doelstellingen zullen halen, die overeengekomen zijn in het klimaatakkoord van Parijs van eind 2015. Trump heeft zich een fel tegenstander van dat akkoord getoond en zou er het liefste meteen van af willen.
De EU-autoriteiten betreuren de stap van Trump. “We zullen zien hoe de VS zijn toezeggingen zal nakomen”, zei milieucommissaris Miguel Arias Cañete dinsdagavond in Brussel. Overigens zal ook het decreet van Trump waarschijnlijk geen direct effect hebben. Diverse Amerikaanse milieugroepen hebben al aangekondigd naar de rechter te stappen.“Dit is een regelrechte aanval op maatregelen die ons moeten beschermen tegen een klimaatramp”, zegt Rhea Suh van de milieugroep NRDC.

Er liggen vele jaren met juridische gevechten in het verschiet, ook al omdat ook met Obama’s klimaatbeleid de klimaatdoelstellingen van ‘Parijs’ nooit zouden zijn gehaald. Dat zal nu nog moeilijker worden, alleen een economische ramp, zoals een handelsorlog met China, zou dan uitkomst bieden.

Bron: der Spiegel, New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.