Is aantasting ecosystemen (mede)verantwoordelijk voor virusuitbraak?

Mark Everard

Mark Everard (afb: markeverarduwclub.net)

Allerwegen wordt ach en wee geroepen over de vreselijke gevolgen van de jongste virusuitbraak, maar als onderzoekers in Engeland gelijk hebben dan kunnen we ons borst nat maken.  Die vermoeden een stevig verband tussen die uitbraak en de achteruitgang van ecosystemen met slechte gevolgen voor de biodiversiteit. Die vernietiging maakt dergelijke uitbraken volgens de onderzoekers waarschijnlijker en minder goed hanteerbaar
De onderzoekers van de universiteit van Bristol en van de Greenpeacelabs (?;as) van de universiteit van Exeter gebruikten een rekenmodel ontwikkeld sedert de jaren 90 door het Europese Milieuagentschap om de ingewikkelde relatie tussen maatschappij en natuur en milieu te analyseren.
Hun slotsom was dat voor het voorkomen van nieuwe uitbraken het van belang zou zijn om goed functionerende ecosystemen in stand te houden, maar overal worden ecosystemen bedreigd of daadwerkelijk vernield. Dat gebeurt door ontbossing, omzetting van natuur in landbouwgebieden, landbouwintensivering, aantasting waterbronnen en ga zo maar door.
“Ecosystemen houden van nature het overspringen van ziektes van dieren op mensen tegen”, zegt onderzoeksleider Mark Everard, “maar dat wordt minder als die systemen achteruitgaan.” Die achteruitgang tast ook de watervoorziening en -veiligheid aan met alle gevolgen voor hygiëne en gezondheid van dien, stelt hij. “Het risico op ziektes kan niet los gezien worden van de bescherming van ecosystemen en de veiligheid van natuurlijke hulpbronnen.”

Politieke wil

Medeonderzoeker David Santillo van de Greenpeacelabs haalt de snelheid en de schaal aan waarmee/-op overheden hebben gereageerd op de coronauitbraak. “Zo’n radicale verandering is ook mogelijk om andere bedreigingen het hoofd te bieden zoals de klimaatverandering en de ineenstorting van de biodiversiteit, vooropgezet dat de politieke wil om dat te doen er is.”

Volgens de onderzoekers zijn de lessen dat we het beter moeten doen, onder veel meer met de bescherming en het herstel van vernielde ecosystemen. Dat zou bovenaan de politieke agenda moeten staan, vinden de onderzoekers, niet alleen vanwege de natuur maar ook vanwege de mensenrechten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.